Published On: Pet, kol 31st, 2012

O HVALA TI DRUŽE NERMINE: “Ne namjeravam gasiti nepodobne medije”

Povodom pisanja pojedinih medija o navodnim namjerama da “ugasi nepodobne medije” i “stavi ih pod kontrolu”, parapremijer Federacije BiH Nermin Nikšić demantirao je ovakve navode.

“Jedina istina u ovoj, tko zna kojoj po redu amaterski montiranoj aferi, jeste da je Vladi Federacije BiH dio djelatnika TV1 uputio dopis u kojem tvrde da im poslodavac nikako ne uplaćuje doprinose, da plaće dobijaju u kovertama, i to nekad u eurima, nekad u dolarima, a nekad u konvertibilnim markama.

Taj sam dopis proslijedio nadležnim institucijama kako bi izvršile provjere, kao što sam to uradio u desetinama drugih sličnih slučajeva i desetinama drugih poduzeća, ispunjavajući, na taj način, svoje ustavne i zakonske obveze i dužnosti”, kaže se u Nikšićevom priopćenju za javnost.

“Ne radi se tu o apsolutno nikakvom napadu na medije i novinare. Naprotiv, riječ je o pokušaju da se poboljša položaj novinara kao djelatnika, jer je ova profesija danas u BiH jedna od najlošije plaćenih, a  prava novinara kontinuirano se krše.

Nažalost, pojedini vlasnici medijskih kuća koriste svoje medije kao oružje pritiska na institucije koje bi trebale osigurati poštivanje tih prava, čime se najviše ponižavaju upravo novinari koji u tim kućama rade”, kaže se u priopćenju Nermina Nikšića.

SB: Nepodobna četvorka

Premijer Nikšić je, po pisanju Slobodne Bosne, zapravo već naredio tužiteljstvu i financijsko-poreskim šefovima – sve organizirajući poluprivatna sijela sa svojim savjetnicima – hitnu kontrolu poslovanja “njemu i njegovoj stranci nepodobnih medija”. Kako piše „Slobodna Bosna”, nepodobna je četvorka TV1, Oslobođenje, Dani i Slobodna Bosna.

Ovaj tjednik izvještava, pozivajući se na vlastite izvore, da je Nikšić sa svojim savjetnicima u dva navrata organizirao takve sastanke na kojima je – bez znanja federalnih ministara koji ne pripadaju SDP-u BiH – prve ljude Finansijske policije i Porezne uprave FBiH te glavnu županijsku tužiteljicu Nives Kanevčev instruirao kako će provesti “stroge kontrole” koje trebaju biti fokusirane na isplate (ne)oporezovanih  plaća, honorara i naknada uposlenicima i suradnicima s ciljem utvrđivanja nezakonitosti i procesuiranja odgovornih osoba, što bi trebalo voditi Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo.

Suština je u sljedećem: premijer od ovih produženih ruku sustava zahtijeva da se po svaku cijenu obračunaju s nepoćudnim medijima. Slobodna Bosna svoje teze dokazuje tvrdnjom da je Financijskoj policiji FBiH već proslijeđen nalog za temeljito češljanje TV1, no Financijska policija je zbog nenadležnosti nalog proslijedila Poreskoj upravi FBiH.

Direktor Poreske uprave FBiH Midhat Arifović je izvan zemlje, na studijskom putovanju, rečeno je jučer Oslobođenju.

– Zbog odsustva direktora ne možemo vam reći ni je li on ili nije prisustvovao sastanku, kako je navedeno u tekstu Slobodne Bosne, a toliko brzo ne možemo provjeriti ni ostalo što piše tamo vezano za Poreznu upravu FBiH, kazala je Aida Hakalović, Arifovićeva pomoćnica.

Finansijsku i poresku kontrolu medija u vlasništvu obitelji Selimović, tvrdi Slobodna Bosna, Dana i Oslobođenja, svome novom koalicijskom partneru Zlatku Lagumdžiji sugerirao je utemeljitelj Avaza i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. SB pita zašto se organi gonjenja ne bave avionom, jahtom, najskupljim automobilom… nesuđenog ministra sigurnosti.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare