NYT: Ni Staljinu, niti Hladnom ratu nije uspjelo ono što je Putinu

Američki časopis New York Times (NYT) povukao je sve svoje dopisnike iz Rusije, što je prvi put u više od jednog stoljeća da list neće imati svoje novinare na terenu u toj državi, prenosi CNN.

”Ovo je veoma tužan dan za povijest New York Timesa u Moskvi. Izvlačenje svih njenih dopisnika iz zemlje. Tamo smo imali novinare neprekidno još od 1921. godine, s jednim ili dva kratka prekida zbog problema s vizama. Ni Staljin, niti Hladni rat, nisu nas istjerali iz Rusije – napisao je na Twitteru Neil MacFarquhar”, bivši šef moskovske redakcije NYT.

Časopis je objavio svoje formalno povlačenje iz Rusije u saopćenju u utorak, kao razlog navodeći novi zakon koji nastoji kriminalizirati rad novinara koji izvještavaju o invaziji Moskve na Ukrajinu tako što zabranjuje svako spominjanje “rata”.

Novi zakon koji je usvojem u Rusiji kriminalizira nezavisno, tačno izvještavanje o ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

”Zbog zaštite i sigurnosti našeg uredništva i ekipe novinara koji rade u regionu, odlučili smo da ih do daljnjeg povučemo iz Rusije”, navela je glasnogovornica New York Timesa Danielle Rhoades.