Published On: Ned, velj 27th, 2022

NYT: Hoće li napad na Ukrajinu ugroziti Putinovu vlast?

Ruski predsjednik Vladimir Putin napao je Ukrajinu sugerirajući da se osjeća uvjerenim u svoje resurse, a u javnosti je nepobitan njegov imidž moćnog čovjeka koji upravlja Rusijom kako god želi.

Međutim, nijedan vođa ne može vladati sam, piše New York Times u svojoj posljednjoj analizi vezanoj uz rusku invaziju na Ukrajinu.

Naime, niz ovotjednih događaja, uključujući odluku Rusije o ograničavanju pristupa Facebooku i cenzuriranju vijesti o ratu u Ukrajini, postavlja pitanje koliku će političku potporu Putinu dobiti u ovom sukobu.

Podcjenjivanje savjetnika
Rani znak da nešto nije u redu pokazao se na sastanku Vijeća sigurnosti Ruske Federacije u ponedjeljak.

Putin je očekivao da će svi okupljeni dužnosnici nedvojbeno podržati njegovo priznanje neovisnosti separatističkih regija na istoku Ukrajine, no šef vanjske obavještajne službe SVR Sergej Nariškin pao je na testu.

Nariškin se malo zbunio odgovarajući na pitanje o priznanju Donjecka i Luganska, pa je Putin ponovio pitanje. Nariškin je tada rekao da će podržati priznanje Donjecka i Luganska.

Međutim, Putinu se nije svidio Naryškinov izbor riječi, pa je prekinuo govor dajući mu upute da govori jasnije. Naryshkin je ponovno pokušao odgovoriti na pitanje, ali je zamuckivao.

Taj se trenutak činio toliko značajnim jer Putinovu elitnu koaliciju prvenstveno čini skupina dužnosnika koji su u politiku ušli nakon što su služili u KGB-u ili drugim sigurnosnim službama, a sada igraju ključne uloge u ruskim obavještajnim, vojnim i drugim ministarstvima.

“To je sustav koji ga je doveo na vlast, a to je sustav na koji se oslanjao kako bi učvrstio svoju moć”, rekla je Maria Popova, politolog sa Sveučilišta McGill u Kanadi koja proučava rusku i ukrajinsku politiku.

Tijekom proteklih desetljeća Putin se pokazao vrlo vještim u održavanju svojih odnosa s elitom, ali očita zbunjenost Putinovih savjetnika tijekom sastanka u ponedjeljak, uključujući i mucanje Naryškina, koji je služio u KGB-u u isto vrijeme kad i Putin, dovela je do toga. sugerirao je da ruski predsjednik drži ovu ključnu skupinu podalje od svojih planova.

Njihova napeta interakcija mogla je biti slučajnost uzrokovana stresom, a svi Putinovi savjetnici, uključujući Naryshkina, na kraju su mu u ponedjeljak ponudili javnu potporu za priznavanje separatističkih regija.

Ali čak i raspored sjedenja na nedavnim sastancima, na kojima se Putin stavio na veliku distancu od svojih savjetnika, odaje dojam da je odvojen od svih, uključujući i svoju elitnu koaliciju.

Neki promatrači, ističe Popova, vjeruju da je Putin namjeravao prenijeti dojam da je on kralj, a njegovi savjetnici samo dvorjani.

Gnjev ruske javnosti
Osim elite koju ‘podcjenjuje’, tu je i ruska javnost.

Iako javno mnijenje u Rusiji nije tako izravno moćno kao što bi bilo u demokratskoj zemlji, visoka razina javne potpore Putinu dugo je bila izvor njegove političke snage. Nijedan drugi političar ili član njegovog najužeg kruga nema javni ugled ni blizu njegovom. Međutim, gnjev javnosti zbog rata mogao bi potkopati njegovu prednost.

Rat će opteretiti rusku ekonomiju i to je najveći udarac javnoj slici Putina kao pažljivog i pragmatičnog upravitelja ruskim interesima.

Čak i prije nego što je broj poginulih počeo rasti, bilo je malo javne potpore ratu u Ukrajini. Anketa koja se provodi svaki mjesec godinama pokazala je u prosincu da samo osam posto Rusa podržava vojni sukob protiv Ukrajine, a samo devet posto vjeruje da bi Rusija trebala naoružati ukrajinske separatiste.

Ovotjedni Putinovi postupci sugeriraju da je postao zabrinut zbog posljedica bijesa javnosti.

Policija je u četvrtak i petak uhitila stotine ljudi koji su prosvjedovali protiv rata u Ukrajini diljem Rusije, a vlada je u subotu ograničila pristup Facebooku zbog objavljivanja priča’ u kojima se operacija naziva napadom, invazijom ili izjavom rat’.

Zategnuti odnosi
Upravo to dovodi do uloge u održavanju odnosa sa svojim užim elitnim krugom:

– Zbog resursa i pristupa koje imaju, elite predstavljaju najveću prijetnju autoritarnim vođama. Zadržavanje potpore elite stoga je ključno za ostanak na vlasti. Odnos između autoritarnih vladara i njihovih temeljnih pristaša elite može biti zategnut kada diktatori vode rat u inozemstvu – pogotovo kada te elite sukob vide kao pogrešan – kaže Erica de Bruin, politolog s Hamilton Collegea.

Ljutnja javnosti zbog rata također može povećati percepciju elite da Putin više nije učinkovit zaštitnik njihovih interesa. A ako SAD i Europa uspiju nametnuti učinkovite sankcije članovima Putinove elitne koalicije, to bi moglo učiniti rat skupim za njih kao pojedince, ali i rizičnim za Rusiju.

To ne znači da će se Putinovi saveznici okrenuti protiv njega jer je bio grub prema jednom od njih u televizijskom obraćanju, naravno, ili da bi bijes javnosti odmah potkopao njegovo predsjedništvo. Ali još uvijek ima razloga obratiti pozornost na znakove napetosti unutar Putinove koalicije. Nezadovoljstvo elite moglo bi utjecati na njegovu reakciju na ciljane sankcije ili na ograničenja s kojima se može suočiti u smislu resursa za sukob u Ukrajini.

– Dvije trećine autoritarnih vođa smjenjuju vlastiti saveznici. Ako previše zategne vijke, pokuša li doista povećati svoju moć na račun vladajuće autoritarne koalicije, onda ugrožava svoju poziciju – zaključuje Popova za New York Times.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
30 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anonimac

Ukrajina je žrtveno janje velikih sila ,zato im i šalju oružje da ratuju umjesto njih .
Nažalost počeo je svjetski rat i nema kraja .Rat će biti u Evropi ,a amerikancii i drugi će samo posmatrati ,jer rat nije na njihovom kontinentu

Grga

Bravo.

Anonimac

Stara taktika….razvale ti drzavu pa ti dadnu POVOLJAN KREDIT da imas sta radid…..za 400 km+ kamata…….🐏

Anonimac

Svi slaveni moraju biti zajedno protiv sotonsko- mašinerije sa zapada…..svi osim izdajničke potu,radi.

Anonimac

Za RAT treba dvoje genocidasi i. Uzpjci

Supersrbo

Bali,jetino definitivno smo ponosni što smo to što kažeš tako da ti jesuvisno to.Uskoro ces se svađali na dje,henetu.

1 year ago zadnji put uredio Supersrbo
Supersrbo

SOROS NA TVITU NAPISAO DA JE PONOSAN NA UKRAINCE KAO STO JE BIO PONOSAN NA MADJARE 1944 KAD SU BRANILI BUDIMPESTU OD SOVJETA IBBOSNJAKE 1993 KAD SU BRANILI SARAJEVO.Sasvim jasno covjek kaže da su bal,ijetine fašisti.
https://twitter.com/georgesoros/status/1497572265659187200?t=-ssmj1cT3E198XDolgAkSg&s=19

Zigica

On je već mrtvac, još samo da se ohladi.

Grga

85% je podrška glasača Putinu. Plus Ruusi u ukkrajini.

Diplomata-nesudjeni

Americki glavniI cilj je razbijanje Ruske Federacije da nije bilo Putina to bi vjerovatno vec bilo u toku za to I’m je neophodna Ukrajina ako Putina skinu silom to je neminovno gradjanski rat u Rusiji I razbijanje Ruske Federacije…

Anonimac

Znaci Ameri napali Ruje, a Ruje o sebi pri sebi?
De nemoj jest govna kad je kifla 20 feninga

1 year ago zadnji put uredio Anonimac
Diplomata-nesudjeni

O čemu ti to .A Kako o objasniti NATO saveza na granice Rusije ? A Sta je bilo1963 Kad su Rusi dosli na Kubu.Zamisli da Kina napravi sporazum sa Meksikom I dovede vojsku na granice USA kako bi se to timačilo….zapad me govori istinu kriju svoje ciljeve ..Ukrajina je nažalost samo žrtveno janje

1 year ago zadnji put uredio Diplomata-nesudjeni
Grga

Pojma taj bilmez nema. Pročito avaz i to je njemu kuran.

Diplomata-nesudjeni

Ni u snu nepodrzavam ovo sto Putin radi

Grga

A nisu ameri ovo zakuhali?

Grga

Bravo lave.

Anonimac

Kad Putin izgubi,srbijanski režim više neće imati tko da podupire.Vučić i Dodik znaju da im se trese katriga.

Grga

Vuahahaha…

Diplomata-nesudjeni

Katriga bum I bIH zatresla …žestoko

Anonimac

Idi budalo studiraj povijest….nikad rusiju niko pobjedio nije….I nece….🐏

Anonimac

Bravo,ipak smo mi svi sloveni,kakvi smo takvi smo,al,turci never…

Anonimac

Yu

Supersrbo

Ma kako nece Rusi su glupi da naskednu na Zapadne smicalice.Za sve ovo Rusija se davno pripremila.

Supersrbo

Многи су питали за ознаке па ево и појашњење.

Z – оружане снаге Русије
Z са квадратом – Оружане снаге Русије са Крима
O – Војска из Бјелорусије
V – Морнарица
Х – Чеченска војска
А – Специјалне јединице

Nisam kriv

Z kao zločinci ! ! !

Supersrbo

SOROS NA TVITU NAPISAO DA JE PONOSAN NA UKRAINCE KAO STO JE BIO PONOSAN NA MADJARE 1944 KAD SU BRANILI BUDIMPESTU OD SOVJETA IBBOSNJAKE 1993 KAD SU BRANILI SARAJEVO.Sasvim jasno covjek kaže da su bal,ijetine fašisti.

Anonimac

Dobit ce on štap u svoju ko i Gadafi.i Tu ce mu bit kraj dok ga njegov narod dofati kad im rublja opadne skroz ba skroz.

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America

Samo Bjelorusija i Srbija jedini stali uz Putina. Kad sve ovo zlo prodje, treba to zapamtiti. I izolirati kasnije od ostatka svijeta i Europe, pa nek se sami snalaze. Izbaciti ih iz svih struktura civiliziranog svijeta, jer ovo su bolesni umovi..

Anonimac

VELIKO evropsko ime ŽAK ŠIRAK PREDSJEDNIK FRANCUSKE juna 1995na Londonskoj konferenciji reče SRBI SU NAROD BEZ REDA ZAKONA I VJERE što će reći NAROD svetosavskih paganskih Isilovaca terorista idiota i UBICA opasan po okolinu i remetilacki faktor Evrope za završni genocid nad Bosnom GENOCID u srebrenici potrebno je angažovati najmanje 35 hiljada Srba

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America

I onda se cude sto ih niko ziv ne voli,i uvjek je neka bjelosvijetska zavijera protiv njih.Mitomani.

Gledam sinoc utakmica Zvezda-Partizan navijaci razvili ogroman transpament i na njemu zastava Ukrajine i krstovi kao grobnica.Dno dna ljudskog rode.Ali mema veze,dovoljni su sami sebi.