Published On: Ned, svi 23rd, 2021

NUŽNO IZMIJENITI ZAKON BiH zbog šverca cigareta godišnje gubi oko milijardu maraka

Pogrešna politika trošarina koja se vodi godinama povećala je cijenu cigareta mnogo iznad standarda građana, što je dovelo do bujanja crnog tržišta po kojem je BiH rekorder u Europi. Procjene su da zbog šverca cigareta i duhana svake godine izgubimo oko milijardu maraka ili jedan godišnji proračun zajedničkih institucija.

Uprava za neizravno oporezivanje je 2009.godine započela usklađivanje oporezivanja trošarinom duhanskih prerađevina s legislativom EU. Uslijedilo je povećanje prikupljenih prihoda po ovoj osnovi. Prihodi su značajno rasli sve do 2019. godine u kojoj je prikupljeno rekordnih 867 milijuna maraka. A onda je u prošloj godini uslijedio pad od čak 157 milijuna u odnosu na 2019.. Sličan trend se nastavio i u ovoj godini. U prva četiri mjeseca prikupljeno je 65 milijuna maraka manje nego u istom periodu lani. Te 2009-e Uprava je izdala 534 milijuna trošarinskih markica kojima se obilježavaju cigarete, a u prošloj godini 184 milijuna, to jest tri puta manje.

„To su zaista podaci koji su na neki način alarmantni, jer ukazuju da je došlo do značajnog pada broja izdanih trošarinskih markica i cigareta koje su se našle u legalnoj prodaji. Praktično nije došlo do značajnog smanjenja pušenja u BiH, što znači da je zaista veliki dio prodaje cigareta prešao na tzv. crno tržište“, kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH.

Razmjeri crnog tržišta koje je najveće u Europi i gubitaka koje zbog njega imamo najbolje ilustriraju podaci duhanske industrije.

„Samo u zadnjih par godina crno tržište je dosegnulo više od 50% ukupnog tržišta i ne može se usporediti ni s jednom granom industrije. Mi samo možemo napomenuti kako je duhanska industrija izgubila preko 50% svojih prihoda, dok država svake godine izgubi oko milijardu maraka zbog tog istog crnog tržišta“, kaže Zvonko Kolubara, direktor “BAT Adria” regije.

Bosna i Hercegovina je još 2019. udovoljila zahtjevu Europske unije da na tisuću komada cigareta trošarina iznosi minimalno 90 eura. Ona je kod nas 90,5 eura i veća je nego u bilo kojoj drugoj državi u regiji. Od jedne kutije cigareta koja košta pet maraka državi na ime trošarine i PDV-a idu 4 i pol marke, što je najveći namet u Europi. Umjesto smanjenja broja pušača, koje je bilo jedan od ciljeva koji nije ostvaren, uspjeli smo smanjiti prihode.

„S obzirom na teško ekonomsko stanje, pogotovo sada u ovom vremenu kada je korona značajno usporila ekonomske aktivnosti, i taj aspekt poprima puno značaja, jer upravo smanjenjem prihoda po osnovi trošarina smanjuju se sredstva konkretno i za zdravstvo i zdravstveni sustav“, kaže Saša Grabovac iz Udruge ekonomista “CWOT”.

Svi se slažu da je, ako se ponovno žele povećati prihodi, potrebno mijenjati trošarinsku politiku i smanjiti namete na duhan i duhanske prerađevine. A to se može jedino izmjenama Zakona o trošarinama. Posljednji zahtjev za takvo nešto aktualni Vijeće ministara je odbacilo. Iz Kluba SDS-a, PDP-a i DNS-a u državnom parlamentu najavljuju da će u lipnju još jednom zatražiti da se preispita sadašnja trošarinska politika.

„Mi ćemo ići s inicijativom, onom koja je već bila, da se Vijeće ministara zaduži da izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama vrati trošarine na 1,50 KM i da se na taj način pokuša stabilizirati ta politika prodaje cigareta i prikupljanja prihoda. Na taj način bi se uspjelo to crno tržište bar u jednom dijelu smanjiti“, kaže Mira Pekić iz Kluba zastupnika SDS-a, PDP-a, DNS-a i ZD PSBiH.

Zašto se insistira na trošarinskoj politici koja je dovela do toga da imamo najskuplje cigarete u Europi u odnosu na standard građana, a koja je dovela do propasti domaće duhanske industrije i uzrok je gubitaka od milijardu maraka u državnom proračunu godišnje, nikome nije jasno. U cijeloj priči razloga za zadovoljstvo imaju jedino šverceri koji zarađuju stotine milijuna maraka. A možda se baš zbog toga ništa i ne želi promijeniti, piše BHRT./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>