Novoimenovani veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić uručio je jučer preslike vjerodajnica načelniku Odjela za diplomatski protokol MVP-a BiH Mirsadu Bešiću, piše Večernji list BiH. Tako Hrvatska nakon skoro pola godine opet ima najvišeg diplomatskog predstavnika u BiH. Dobro poznaje situaciju Početkom godine je, naime, nakon isteka mandata iz BiH otišao dugogodišnji veleposlanik Ivan […]

" />
Published On: Pet, srp 5th, 2019

NOVOIMENOVANI VELEPOSLANIK RH U BiH Sabolić dobro poznaje BiH jer je već službovao u Sarajevu

Novoimenovani veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić uručio je jučer preslike vjerodajnica načelniku Odjela za diplomatski protokol MVP-a BiH Mirsadu Bešiću, piše Večernji list BiH.

Tako Hrvatska nakon skoro pola godine opet ima najvišeg diplomatskog predstavnika u BiH.

Dobro poznaje situaciju

Početkom godine je, naime, nakon isteka mandata iz BiH otišao dugogodišnji veleposlanik Ivan Del Vechio, koji se našao na udaru kritika, posebno u Sarajevu, zbog odlaska u Banju Luku i prisutnost prijamu u povodu Dana RS-a. Ipak, Del Vechiju je još ranije istekao mandat, a čekalo se na dogovor premijera i predsjednika Republike Hrvatske o njegovoj zamjeni. Zbog toga je i Del Vechiju mandat tiho produljivan do početka ove godine, a treba znati da je na dužnost postavljen još u listopadu 2013.

Sabolić je nekadašnji ministar savjetnik u hrvatskom Veleposlanstvu u Srbiji i slovi za karijernog diplomata koji dobro poznate situaciju u BiH.

Naime, znatno ranije Sabolić je bio na službi u Veleposlanstvu RH u Sarajevu, a sad je u poziciji da bude sedmi veleposlanik Hrvatske u BiH. Osim Del Vechija, tu dužnost su u osjetljivom hrvatskom susjedstvu obnašali još Zdravko Sančević, Damir Zorić, Darinko Bago, Josip Vrbošić i Tonči Staničić. Najkraći mandat imao je Zorić, koji je dužnost preuzeo krajem siječnja 1999., a opozvan već u listopadu 2000. godine, dok se najdulje u Sarajevu zadržao Vrbošić, nepunih sedam godina. Pozicija hrvatskog veleposlanika u BiH vrlo je delikatna, i to ne samo zbog činjenice da Hrvatska s BiH dijeli najdužu granicu, već i zbog činjenice da država Hrvatska ima ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima u BiH.

Od hrvatskog veleposlanika očekuje se da ispunjava i obveze koje se tiču dobrosusjedske bilateralne suradnje, ali i da nastupa s pozicije zemlje članice Europske unije i NATO saveza, kao i zemlje čiji sunarodnjaci čine jedan od triju konstitutivnih naroda u BiH.

BiH bez veleposlanika u RH

Osim veleposlanstva u Sarajevu, Hrvatska ima i razgranatu mrežu konzulata po BiH. Uz Generalni konzulat u Sarajevu, konzulati djeluju i u Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci, Vitezu i Livnu. Ni jedna država nema tako razgranatu diplomatsku mrežu u BiH kao Hrvatska.

Zanimljivo je da BiH od početka ove godine nema veleposlanika u Zagrebu jer je na zahtjev Željka Komšića Predsjedništvo BiH opozvalo veleposlanicu Renatu Paškalj. Kako je Komšić procjenio da RH neće odobriti agreman njegovom kadru to mjesto prepušteno je srpskoj kvoti. Tako će BIH u RH predstavljati Dodikov kadar. Aleksandar Vranješ. On je nekada bio Dodikov savjetnik u njegovom uredu u Banja Luci i odličan je poznavatelj odnosa u BIH.