Published On: Sub, stu 4th, 2017
#3rd |

Novobiljanske čuvarice kulture i običaja

Danas, u vremenu kada djecu malo što zanima osim mobilne i internetske tehnologije, koja im nudi virtualno društvo i svijet, u Novoj Biloj rastu i žive tri djevojčice koje svojim načinom života žele sačuvati sve one običaje i tradiciju, koju su nam naše prabake i djedovi ostavili u nasljeđe.

Dora ŠarićKatarina Nevistić i Veronika Bikić aktivne su članice  Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Vitez koji pokušava očuvati hrvatsku, izvornu, narodnu kulturu i tradiciju lašvanskog kraja, a njih tri veže zajednička ljubav prema folkloru.

“Moja baka je živjela u zgradi pored Napredkove. Kao i sve moje rodice baka me je odvela da vidim što to oni rade, kada sam vidjela, poželjela sam i ja naučiti tako igrati kolo i odmah taj dan sam se upisala na folklor.”, rekla je jedanestogodišnja Dora Šarić.

Obnoviteljski rad HKD “Napredak” podružnica Vitez, počeo je 1991. godine, rat i ratna zbivanja su utjecala na to da taj rad bude prekinut da bi ponovo bio nastavljen 1995. godine.  U periodu od 1995. do 1997. godine, folklornu skupinu HKD Napredak vode brača Kupreškići – Zoran i Mirjan.  Tada se bude i viteški pisci i pjesnici te se izdaje veliki broj knjiga kao i zbirke pjesama. Vitez postaje poznat po izdavačkoj djelatnosti i gotovo sve knjige izlaze u izdanju Napretka. Društvo također ima i fond za stipendiranje studenata. U sklopu društva djeluju folklorna, tamburaška i izdavačka sekcija.

23192854_10204088051997769_1401184856_n

Jedanestogodišnja Katarina, folklor trenira pet godina, članica je Društva postala na nagovor svoje prijateljice Dore i kako kaže za nju je to najljepša odluka u životu, koju je do sada donijela. Zamolili smo je da nama i našim čitateljima kaže od čega se sastoji nošnja koju nose na nastupima:

“Djevojke  na glavi imaju šarene marame s cvjetnim motivima, a na sebi nose duge odore (košulje) svojih baka koje su  stare  po 50 i više godina. Tkane su od lana u novije vrijeme i pamuka, po rubovima rukava i dna košulje kerana raznobojnim fulovima. Preko košulje nosi se jelek načinjen od kadife i ukrašen našivenim gajtanima i žutim vezom. Na nogama imaju čarape pletene od pamuka i visočke opanke.”, oduševljeno je objasnila Katarina.

Folklorna sekcija  broji preko 200 članova raspoređenih u tri skupine. Za sobom imaju brojne nastupe širom Bosne i Hercegovine, a gostovali su i u nekoliko gradova u Hrvatskoj i Švicarskoj, a s ponosom istiću svoje sudjelovanje na Dječjim vinkovačkim jesenima 2011. godine.

“Napredak je moja druga kuća. Kada nastupamo i izvodimo razne koreografije, osjećam se slobodno i radosno. S proba rijetko izostajem, a najdraži nastup ove godine bio mi je za Uskrs.”, izjavila je Veronika Bikić, dodajući kako je poruka mladih Napredkovaca Viteza “Vrijeme prolazi, a naše tek dolazi.”.

Zbog sve djece i mladih koji su na bilo koji način dio društva, ne trebamo sumnjati u njihovu poruku. Oni su svijetla budućnost ove zemlje. Zemlje sa osebujnom prošlošću, bogatom tradicijom i običajima. Prošlošću koja je svima nama dala zadatak, da sačuvamo i ne zaboravimo! Dori, Katarini i Veroniki želimo još puno nastupa te da svojim primjerom privuku i mnoge druge mlade ljude.

NovaBila.info

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x