Published On: Čet, stu 22nd, 2018

Novinari u Njemačkoj pitali Glasnovića je li neonacist: “Jesam ja igdje polagao ustašku zakletvu? Ma dajte”

Nacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD) održala je u subotu u Buedingenu u saveznoj pokrajini Hessen stranački kongres posvećen izborima za Europski parlament 2019., a među brojnim europskim političarima s desnog spektra gost je i zastupnik Hrvatskog sabora Željko Glasnović.

Kao gost na kongresu je nazočio i dr. Tomislav Sunić.

Uoči konvencije, novinar Deutsche Wellea Srećko Matić pitao je Glasnovića je li on neonacist, s obzirom na to da nazoči ovakvom skupu. “Ja bih rekao mladi gospodine da niste prosvjetljeni pitate neka provokativna pitanja, to sa mnom ne pali”, kazao je Glasnović.

»Ja sam prije svega vojnik i u brigadi koju sam vodio su bili i ljudi iz NPD-a koji su se borili protiv sadašnjeg ISIL-a i velikosrpskog imperijalizma. Neki su poginuli, a neki su ranjeni. Moja je moralna obaveza da budem ovdje«, rekao je Glasnović za Deutsche Welle objašnjavajući svoju nazočnost na kongresu NPD-a.

“Jesam ja igdje polagao ustašku zakletvu? Ma dajte. Ja sam hrvatski patriot, dva-tri puta sam ranjavan, borio sam se za hrvatsku državu a ne neku komunističku satrapiju koja će biti satrapija Europske Unije ili Euroslavije”, odgovorio je Glasnović novinaru.

Ispred dvorane u kojoj se održavao kongres oko 300 građana prosvjedovalo je protiv NPD-a.

»Mi ne smijemo politički prostor prepustiti krajnjoj desnici«, rekla je s obraćajući se sudionicima prosvjeda pod sloganom »Buedingen nije mjesto za NPD« Janine Wissler, predsjednica zastupničkog kluba stranke Ljevica u parlamentu savezne pokrajine Hessen.

Njemački ustavni sud odbacio je prošle godine zahtjev savezne vlade za zabranom NPD-a zbog opasnosti po demokraciju uz obrazloženje da ta stranka ima zanemariv utjecaj na saveznoj razini i zato nije stvarna opasno po demokraciju.

Na posljednjim saveznim izborima NPD je biralo 0,4 posto glasača.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare