Published On: Pon, pro 24th, 2018

Novinar Spiegela koji je godinama izmišljao vijesti bit će optužen?

Class Relotius, bivši njemački novinar uglednog tjednika iz Hamburga Der Spiegel koji ga je optužio za lažiranje novinarskih priča, mogao bi biti optužen i za pronevjeru, piše BBC.

Tražio novac od čitatelja za siročad iz Sirije?

Iz Der Spiegela su obavijestili da su podnijeli kaznenu prijavu protiv Relotiusa jer je navodno tražio donacije od čitatelja za sirijsku siročad koje su išle na njegov privatni račun. Kažu da su primili poruke čitatelja u kojima se tvrdi da je putem privatne e-mail adrese tražio donacije za pomoć siročadi iz Sirije koja se nalazi u Turskoj, a da je novac trebao biti poslan na njegov privatni račun.

No ostaje nejasno kako su mu čitatelji odgovorili, odnosno koliko je novca skupio i gdje je novac završio. Der Spiegel skuplja dokaze koje će dati tužiteljima.

Poziv za donacije bio je povezan s člankom koji je pisao o dvoje djece – bratu i sestri iz Sirije koji žive na ulicama u Turskoj, a za koji je Der Spiegel utvrdio da je dijelom lažan.

Turski fotograf koji je pratio Relotiusa tijekom rada na priči izjavio je da je Relotius izmislio neke dijelove o dječakovom životu, a posumnjao je i da sestra uopće postoji.

Izmislio, fabricirao ili uljepšao citate u najmanje 14 tekstova

Podsjetimo, Der Spiegel je objavio da je 33-godišnji novinar priznao da je izmislio, fabricirao ili uljepšao citate u barem 14 tekstova. Povjerenstvo sada proučava njegov rad pa bi i drugi mediji koji su objavili njegove tekstove također mogli biti pogođeni.

Optuženi novinar dobitnik više strukovnih nagrada

Skandalozno otkriće šokiralo je medijski svijet, tim više što je Relotius dobio više nagrada za svoje istraživačko novinarstvo, uključujući CNN-ovu nagradu za novinara godine 2014. Posljednju nagradu dobio je prošlog mjeseca – njemački Reporterpreis, također za novinara godine.

Američki veleposlanik u Njemačkoj optužio Der Spiegel za pristranost

Osim posljednje optužbe za pronevjeru, oko cijelog slučaja oglasio se i američki ambasador u Njemačkoj Richard Grenell koji je pisao Der Spiegelovom uredniku tražeći neovisnu istragu i optužujući novine za institucionalizirane predrasude prema SAD-u.

Naime, Der Spiegel je, kao i mnoge druge novine, pisao kritičke tekstove o predsjedniku Donaldu Trumpu. Jedan od tekstova spomenutog Relotiusa bavio se pitanjem granice između SAD-a i Meksika. Istraga koju je proveo Der Spiegel otkrila je da je novinar izmislio informaciju o tome da je vidio rukom napisan znak u gradu Minnesoti na kojem piše “Držite Meksikance podalje“. Lažne informacije pojavile su se u još jednom Relotiusovom tekstu o američkom vojnom zatvoru u Guantanamu te o američkom sportašu i aktivistu Colinu Kaepernicku.

“Ovo je možda najgora novinarska kriza u Der Spiegelu”

U Der Spiegelu su ove događaje opisali kao vrlo nisku točku u njihovoj 70 godina dugoj povijesti izlaženja.

“Ovo je možda najgora novinarska kriza u Der Spiegelu”, objavili su urednici časopisa.

Relotius koji je dobio otkaz, rekao je za novine kako žali zbog svojih postupaka te da je duboko posramljen, no dodao je da je ostalih 60-ak tekstova u potpunosti točno. Relotius još nije komentirao posljednje optužbe o pronevjeri./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare