Published On: Sub, lis 15th, 2016

Novinar: Odvajanje RS nije moguće bez rata; Dodik: BiH ništa ne vrijedi!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gostovao je na televiziji FACE gdje je između ostalog govorio o održanom referendumu o Danu Republike, o izborima, kao io tome da li će se odazvati pozivu Tužiteljstva BiH na saslušanje. Na konstataciju voditelja Senada Hadžifejzovića “da je čitava drama oko referenduma počela upravo u Centralnom dnevniku kada ga je izravno pitao ‘Zašto ne raspiše taj referendum?’, Dodik je rekao da je referendum bio odgovor na politiku Bakira Izetbegovića koji zloupotrebljava institucije BiH.” Referendum je bio racionalan slijed događaja na lošu politiku Bakira Izetbegovića, koji je umislio da može modelira putem stranaca, sada putem sudova koje kontrolira, stvarnost u Republici Srpskoj.
Bez obzira na njegovu volju doveo je u pitanje institucionalni kapacitet tih institucija na razini BIH, igrajući se politički s njima, upotrebljavajući ih za političke obračune, zloupotrebu Ustavnog suda gdje sjede njegovi raniji potpredsjednici. Počeo je da dijeli lekcije čitavom narodu, referendum je reakcija na to “, rekao je predsjednik Srpskog. Na pitanje da li ima hrabrosti doći na saslušanje u Tužiteljstvo, u Sarajevo, Dodik je odgovorio da se ne plaši i dodao da je spreman ići u neku drugu instituciju, jer je “Tužiteljstvo pod utjecajem Bakira Izetbegovića”.
“Vi znate da ja nisam strašiv, ali imajući u vidu zloupotrebu institucija i ranjenost Bakira Izetbegovića i njegovih ljudi, gubitak SDA na lokalu svih značajnijih mjesta, kao što su Zenica, Tuzla, Bihać i druga mjesta, govori o tome da je SDA sklona svašta učiniti. Ja sam odavno govorio da Sud i Tužiteljstvo su formirani za politiku, nisu formirani na ustavan način, ali imajući u vidu da se o meni radi spreman sam doći u SIPA-u ili neku drugu pravosudnu instituciju. Ne tražim presedan, događa se samo to da tražim isto što su i drugima dali. Ranije ste mogli dati izjavu videolinkom ili na drugi način, ne vidim zašto se onda moja dobra volja ne iskoristi na dobar način ?! Jer ja sam spreman dati izjavu bilo gdje, ne tražim presedan, ništa, samo ono što je drugima dozvoljeno. Ako Tužilaštvo bude inzistiralo da dođem u Sarajevo, to tek onda govori o političkoj motiviranosti i onda su mogući razni scenariji u kojima ne želim sudjelovati. Ne želim biti eksperiment u rukama nekih koji ne drže do prava, a uhvatili su se insitucija i pokušavaju upotrijebe taj kapacitet. A ovo je najbolji način da se sruši kapacitet Suda i Tužiteljstva “, rekao je Dodik. On je dodao da nije živio u Sarajevu, te da mu taj grad ništa ne znači.”
U Sarajevo sam samo išao kad sam morao, sad više i ne moram. Vidjećemo moram li doći zbog saslušanja “, kaže Dodik. Upitan da li na salušnje u Tužiteljstvo BiH ne smije doći zbog bojazni da bi ispitivan o drugim aferama, Dodik kaže:” To pričaju oni koji ne znaju procedure, nitko me nije uputio na neki drugi slučaj, jedini poziv koji sam dobio odnosi se na saslušanje u vezi s referendumom. A i ne vjerujem da bi na taj način bilo tko radio, da bi to činio na neki prepad, mada smo u prošlosti i to vidjeli. Ovdje se radi o političkoj instrumentalizaciji. “” ja sam ovdje izabran kao predsjednik i vi nikada osobno niste glasali za mene ni na jednim izborima “, poručuje Dodik i dodaje:”
Bez obzira na stvoreni dojam, ja sam za moguću BiH i mislim da je ona moguća u onome što je napisano u Daytonskom mirovnom sporazumu. Međutim, naš konsenzus je izostao, a onda su nastupili stranci koji su slušali samo jednu stranu, Bošnjačku, i sad za svoje visoke plaće govore da idemo u uniju, napredujemo itd. Ja neću da živim u eksperimentu koji prave stranci i koji nameću Bošnjaci i Bakir Izetbegović.
“Na pitanje da li mu je optužnica Tužiteljstva BIH u vezi s referendumom pomogla da dobije izbore Dodik je naglasio da bi volio da optužnica protiv njega nikada nije podignuta i da ona nema veze s njegovom pobjedom na izborima. “Ja sam izbore dobio davno, već deset godina ih dobivam, pa zašto je bio problem i sada dobiti? Da nije bilo poziva ne bi dobio izbore, ma nemoj! “, Kaže Dodik. “SNSD nije odustao i još će se boriti za pobjedu. Ovo nama nitko nije dao, a ključni trenutak za pobjedu je maj mjesec, kada je oporba htjela održati miting.
Mnogi su mi govorili da je to mogući sukob, da odustanem, ali održao sam miting na miting i dobili smo situaciju gdje se SNSD probudio, dobio snažnu bolju volju i energiju. Tako smo došli do referenduma i izbora. To je bilo logično. Što s tom pobjedom? Nismo davali posebno velika obećanja, osim stabilizacije i to ćemo i učiniti. Vlada Republike Srpske uskoro će napraviti poseban projekt razvoja i stabilizacije općina, osobito ovih u kojima smo pobijedili. Naša odgovornost vezivaće se sve općine. “, Kaže Dodik.
On je prokomentirao i rezultat koji je ostvario szp na izborima. “Bosić je do sada bio najbolji predsjednik SDS-a, ali ovaj Govedarica je naš čovjek i nećemo imati problema s tim. Neću se bavim njima, jer je naša pobjeda veličanstvena. “O odnosu s čelnikom SDA Dodik kaže da je Izetbegović dobar partner. “Došao sam u Sarajevo da napravimo dogovor oko Mehanizma koordinacije i tražio sam sve što sam htio. U jednom momentu sam pomislio da mi ne treba dogovor te vrste, pa sam tražio više nego što sam mislio tražiti. I dobio sam to sve. Tako da mi Bakir ne predstavlja problem. Dobili smo to da ovlašteni predstavnik Vlade RS bude kvorum u svim budućim dokumentima koji se budu pravili u BiH. Nezaobilazni smo ako oni bilo što traže.
Priča je na početku bila oko Tužiteljstva, a ja tvrdim da Tužiteljstvom upravlja SDA. Bakir je potpuno stavio pod kontrolu Obavještajnu službu koja je spekulativna i služi samo za pakiranje i obračune u BiH. I to je ono što ne valja kod Bakira. A mi smo dobili što smo htjeli, on nama više ne treba “, zaključuje Dodik. Govoreći o odnosima s Rusijom Dodik kaže da poštuje Ruse, ali da nije njihov poslušnik.
“Poštujem ih kao i sve, a slušam samo narod. Ne poštujem politike koje dođu i kažu: ‘Morate učiniti to i to’. S Putinom je zanimljivo pričati, veliki je državnik, veliki čovjek koji me baš impresionirao, a rijetki su oni koji me impresioniraju. Moram reći da uvijek kada razgovaram s Putinom to doživljavam kao razgovor prijatelja, dva do tri puta godišnje se sastajemo, bez opterećenja pričamo o napretku, našim odnosima.
On meni objasni geostratešku poziciju, nikad od mene nije ništa tražio, ni rekao da nešto moram učiniti. Za NATO je rekao da razumije naš položaj i da će razumijeti bilo koju našu odluku o NATO-u, a mi smo odlučili ići u NATO kad narod na referendumu odluči da će ići tu “, kaže Dodik. Vučića ocjenjuje kao dobrog, agilnog predsjednika Vlade Srbije, koji pokušava stabilizirati odnose na Balkanu. “Predsjednika Vlade Srbije cijenim i cijenim njegov doprinos i energiju koju daje na stabilizaciju. Pokazao je da je Srbija najznačajniji faktor Balkana glede stabilizacije. Dijalog je potreban. Njegova politika je meni prihvatljiva “, kaže predsjednik RS.
Na pitanje Senada Hadžifejzovića da li mu je cilj odvajanje Republike Srpske iz sastava BiH, Dodik odgovara:” BiH je državna zajednica dva entiteta, u tom pogledu poštujem Ustav. Ja sam protiv one BiH kakvu grade stranci, za onu sam koju mi ​​možemo dogovoriti. Nisam ni protiv Suda i Tužiteljstva BiH, ali ono što sad imamo, na ovaj način, nije Sud i Tužiteljstvo. Mislim da je moguće odvojiti Republiku Srpsku, to je za Bošnjake najbolje. da se fino raziđemo i napravimo fine komšijske odnose. BiH je podijeljena. “, kaže Dodik.
Na konstataciju Hadžifejzovića da to što priča nije moguće bez rata, Dodik tvrdi da jest.” Može to mirnim putem, bez rata. što vi imate od toga što ne date da se odvojimo? Ovo nije zajednička država, svi smo njeni zarobljenici i BiH ništa ne vrijedi. To što političko Sarajevo hoće nametnuti majorizaciju i Bosnu koju oni misle da treba biti, ja ću učiniti sve da ne bude te Bosne. Bosna po ustavu može, ali s određenim modifikacijama “, poručio je Dodik. O tome da li je spreman za svoj politički kraj Dodik priznaje da je htio da se povuče prije nekoliko godina, ali je odlučio ostati još. “Moj mandat je do onog momenta dok me narod bira i do tad ću biti ovdje. Kad ne budem, sposoban sam baviti se drugim poslom. Energija mi se vratila, kao i snaga i želja “, rekao je Dodik. Dodik je za kraj poručio da mu je izlazna strategija formiranje nevladine organizacije koja će se boriti protiv nasilja u BiH.” I biću utome vrlo uspješan, vidjećete. “, Kazao je Dodik.