Published On: Sub, sij 8th, 2022

NOVI ZELAND: Maorka je prva u povijesti vodila udarne vijesti s tetovažom na licu

Televizijska novinarka s Novog Zelanda postala je prva osoba u povijesti voditeljice koja je vodila informativni program s tetoviranim licem, a svojim potezom ostavila je snažnu poruku.

Čim je dospjela u program nacionalne televizije, Oriini Kaipara je privukla pozornost scenom koja se dosad rijetko mogla primijetiti.

Naime, tradicionalnu marokansku tetovažu ili “moko kauae” napravila je 2017. godine, nakon što joj je DNK test pokazao da je stopostotna pripadnica tog naroda.

Sama tetovaža označava prelazak djevojke u odraslu ženu, a Oriini ne krije koliko je ponosna što je nosi.

“Svjesna sam da sam prva to napravila. Želim da me to uvijek vodi – da svaki moj korak i djelo ruši zidove. Ovo je novo tlo za nas, ali i za Maore”,rekla je.

Dodala je kako je ovo za nju veliki korak naprijed.

“Ovo je bio moj cilj, voditi vijesti u udarnom terminu i to se dogodilo”, rekla je.

Godine 2019. Oriini je postala poznata kao prva voditeljica s tetovažom koja je vodila poslijepodnevne vijesti TVNZ-a.

Praksa datira još od 1800. godine, kada je Novi Zeland koloniziran, a zatim ponovno oživljen 1990., zajedno s revitalizacijom Maora i željom za dekolonizacijom.

Mnogi nositelji tetovaža susreli su se s raznim oblicima diskriminacije – zabranjen im je ulazak u određene objekte, dobili su otkaz ili se nisu imali prilike zaposliti, a često su doživjeli i fizičko i verbalno uznemiravanje.

Ipak, čini se da se vremena mijenjaju.

Voditeljica je posvećena akciji revitalizacije tradicije i običaja svog naroda, a njezina prisutnost u vijestima mogla bi natjerati druge da prihvate njihovu kulturu i ovu promjenu.

“Shvaćam da je ovo puno veće od pukog pričanja priča koje su važne za sve nas. Ovo je velika pobjeda za moju generaciju, ali i za sljedećih deset. Ne dopustite da vas identitet ili kultura spriječi u uspjehu. Iskoristite to kao svoju moć i činite dobre stvari za ljude”, rekla je novinarka.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ganga🐉
Ganga🐉
1 godina prije

Bljak

Mundzuk
Mundzuk
1 godina prije

Skini top.. Da ti sike vidimo.

Smijurija
Smijurija
Šta ti kažeš na ovo?  Mundzuk
1 godina prije

Ne kuiš da je Tankosava?

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Bolje da je istetovirala ćaćin k….

vitina
vitina
1 godina prije

I Hrvatice u BiH su bile poznate po tetoviranju, ponajviše ruku i vidljivog dijela grudi ispod vrata. Neki povjesničari govore da ta tradicija kod djevojaka u BiH vodi korijen još iz ilirskog doba, a neki da vodi porijeklo iz vremena dolaska Osmanlija na ova područja, i da su se djevojke tim tetovažama(uglavnom razne modifikacije križa) štitile od osmanlijskih nasilnika. Vjerojatno su i jedni i drugi u pravu, i da su tetovaže sa turskom okupacijom samo promijenile motiv u prevladavajuće križeve. Uglavnom djevojke bi u rano tinejdžersko doba jedna drugoj crtale tetovaže po rukama i grudima.
Moja baka koja je rođena krajem devetnaestog stoljeća je imala tetovaže po nadlakticama.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

I moja baka je imala tetoviran križ na zapešću blizu nadlanice.
Ja sam čuo tumačenje da u svim teškim vremenima od turaka pa na dalje žene su se tako raspoznavale, a na upite odgovarale da je to znak pobožnosti.