NOVI ZAKON STUPIO NA SNAGU Policija silom skida burke

U Austriji je danas stupio na snagu zakon kojim je zabranjeno svako pokrivanje lica na javnom mjestu. Prema ovom pravnom aktu, svako kršenje njegovih odredbi rezultirat će kažnjavanjem. Najjeftinija sankcija je 150 eura.

U mjestu Zem all See, policija je naredila djevojci, koju su uočili na gradskom trgu s velom preko lica, da ga ukloni. Ona je to ubrzo i učinila. Osim vela, na javnom mjestu se ne mogu nalaziti ni osobe koje nose masku ili šal preko lica.

Zakon nalaže da lice mora biti otkriveno. Jedini izuzetak su ranije najavljena kulturna dešavanja. Austrijske vlasti objasnile su da zakonske odredbe za cilj imaju “osigurati koheziju društva i njegovo pretvaranje u otvoreno društvo”. Precizirali su da zabrana važi i za sve koji posjećuju Austriju.

“Prihvaćanje i poštivanje vrijednosti Austrije osnovni su uvjet uspješne kohabitacije između većine stanovnika Austrije i ljudi koji dolaze iz “trećih država” kako bi živjeli u našoj zemlji “,  navedeno je u službenom priopćenju austrijskih vlasti. Nove mjere imaju veze i s predstojećim općim izborima.

Očekuje se da konzervativci koje predvodi Sebastijan Kurz (Sebastian) pobijede, ali će i Slobodarska stranka (FPO) napraviti dobar rezultat i vjerojatno biti u vlasti, a Kurz na poziciji kancelara.

Osim zabrane pokrivanja lica, danas su stupile i odredbe koje od imigranata zahtijevaju da potpisuju “ugovore o saslušanju”, te pohađaju tečaj njemačkog jezika ali i sate na kojima se predaje o vrijednostima austrijskog društva.

pogled.ba