Published On: Ned, tra. 15th, 2018

Novi uvjet State Departmenta pod kojim “više neće raketirati Siriju”

Jučer je održan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na prijedlog Rusije, koja je predložila rezoluciju da se napad Sjedinjenih Država, Londona i Pariza proglasi agresijom i da kojoj se agresija protiv Sirije prekine.

Kao što je bilo očekivano, Vijeće sigurnosti nije usvojio rezoluciju koju je podnijela Rusija. Dokument nije usvojen, jer nije imao većinu glasova podrške.

Za dokument su glasale Rusija, Kina i Bolivija, što je rijedak slučaj u kojem Peking nije bio suzdržan.

Osam zemalja glasalo je protiv. Govorimo o agresorima na Siriju, Francuskoj, Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, te Švedskoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Kuvajtu i Obali Slonovače.

Četiri zemlje, Etiopija, Kazahstan, Ekvatorijalna Gvineja i Peru, suzdržale su se od glasanja.

Rusija je podnijela nacrt rezolucije u kojem se osuđuje “agresija Sjedinjenih Država i njihovih saveznika protiv Sirije “. Nacrt rezolucije je, također, zahtijevao od agresorskih zemalja da hitno prekinu napad na Siriju, kao i da se suzdrže od dalje upotrebe sile koja je u suprotnosti s Poveljom Ujedinjenih naroda i međunarodnim pravom.

Velika Britanija: Četiri uvjeta za “mir u Siriji”

Stalna predstavnica Velike Britanije u  Ujedinjenim narodima Karen Pierce je navela četiri uvjeta za diplomatsko rješenje sirijske krize, koja uključuju uništavanje navodnog kemijskog oružja sirijskog režima i povratak procesu pregovora u Ženevi.

“Vjerujemo da to rješenje treba sadržavati četiri komponente. Prvo, sirijski program kemijskog oružja mora biti zaustavljen, a zalihe kemijskog oružja uništene. Drugo, potrebno je odmah prestati neprijateljstva u skladu sa svim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, rekla je Karen Pierce na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o situaciji u Siriji.

Treća stavka bila je povratak sirijskih vlasti u pregovarački proces u Ženevi, što znači da Zapad želi pokopati jedini učinkoviti proces pomirenja kojeg Rusija, Iran i Turska, bez sudjelovanja zapadnih zemalja, vode u Astani.

“I četvrto, mora postojati odgovornost za uporabu kemijskog oružja i druge ratne zločine u Siriji”, rekla je Karen Pierce.

Prema njezinim riječima Velika Britanija, Sjedinjene Države i Francuska su spremne nastaviti tražiti diplomatske mogućnosti za rješavanje sirijske krize.

Novi američki uvjet koji ne može biti ispunjen

Washington je službeno poručio kako je ovo bila jednokratna akcija koja će uništiti sposobnosti sirijske vojske da se koristi kemijskim oružjem. Polazeći od činjenice da je sam izgovor za agresiju bio laž, može se očekivati da će napada biti još, što je najavila glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Iako to nije izjavila na brifingu za novinare u Bijeloj kući, nego za Fox News, ova činjenica ne mijenja ništa. Otvoreno je rekla kako SAD imaju svoje uvjete za prestanak raketnih udara na Siriju, a njih je nemoguće ispuniti i podsjećaju na ultimatum Iraku 2003. godine.

Heather Nauert je rekla kako SAD više neće provoditi raketne udare na Siriju, ali samo ako ova zemlja prvo uništi sve zalihe kemijskog oružja. Dokaze ili bilo kakve argumente da to oružje postoji nije navela, kao što ih nitko nije predočio, ne samo od nedavno insceniranog napada na Dumu, nego od početka rata. No, za Heather Nauert i State Department je to “crvena linija“, a neuračunljivost Donalda Trumpa i cijelog tima u njegovom ratnom kabinetu su dokaz da su novi napadi itekako mogući.

“Ako Damask uništi sve zalihe kemijskog oružja, onda ćemo sirijskim vlastima pomoći da se pridruže procesu u Ženevi i dođu bliže situaciji  u kojoj će biti u stanju održati izbore i početak faze obnove”, rekla je Nauert na za Fox News, pozivajući se na mirovni proces o Siriji koji se u Ženevi održava pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

U izjavama britanske i američke dužnosnice, Karen Pierce i Heather Nauert, primjena je usklađenost vanjske politike i želja da se uguši proces u Astani i da se nastavi onaj u Ženevi u kojem sudjeluju zapadne agresorske zemlje i Saudijska Arabija.

Moskva u međuvremenu čeka rad i izvješće inspektora Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), čiji su istražitelji stigli u Damask i moraju provesti istragu na području u Dumi gdje je navodno počinjen kemijski napad.

Zabrinjavajuće je što Damask, Moskva i Teheran polažu nade u očitu činjenicu da će OPCW potvrditi njihove navode kako napada nije bilo, posebno ne sarinom.

Zapad je već pokazao kako mu nikakvi dokazi ne trebaju i bilo kakvo izvješće OPCW-a neće utjecati na zločinačku politiku prema Siriji, kojoj se, nažalost, jučer u priopćenju pridružilo i Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske, iako ogromna većina hrvatskog naroda ne vjeruje da se napad dogodio i da je bilo potrebno napasti Siriju.

Narod ne, ali službeni Zagreb podržava agresiju na Siriju

Jučer je u priopćenju hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova navedeno “kako Republika Hrvatska podupire partnere i saveznike u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji”.

“U odgovoru na korištenje kemijskog oružja u Dumi, 7. travnja, SAD, Francuska i Ujedinjena Kraljevina poduzeli su napad na kemijska postrojenja u Siriji 14. travnja, nakon što u Vijeću sigurnosti UN-a nije bilo moguće postići dogovor o uspostavi neovisnog mehanizma za istragu kemijskog napada u Dumi. Republika Hrvatska najoštrije osuđuje i smatra neprihvatljivim korištenje nedopuštenog kemijskog oružja u Siriji kao što je potvrdio Zajednički istražni mehanizam OPCW-a i UN-a, koje predstavlja najgrublje kršenje međunarodnog prava, uključujući Konvencije o kemijskom oružju. Republika Hrvatska podupire partnere i saveznike u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva. Držimo ključnim ulagati daljnje napore u stvaranje pretpostavki za uspostavu prekida neprijateljstava, pristup humanitarnoj pomoći te pozivamo na dijalog, pokretanje političkog procesa i tranzicije. Sirija i njezini građani su već više od sedam godina izloženi iznimnom nasilju, stalnim grubim kršenjima međunarodnog prava, ljudskih prava i međunarodnih humanitarnih načela. Republika Hrvatska nastavlja pratiti situaciju u Siriji i široj regiji. Smatramo ključnim spriječiti svako daljnje korištenje kemijskog oružja i osigurati zaštitu građanima Sirije. U tom cilju podupiremo Istražnu misiju OPCW-a i nadamo se da će njezin rad biti omogućen kako bi se istražila uporaba kemijskog oružja u Siriji. Republika Hrvatska se zalaže za uspostavu neovisnog istražnog mehanizma u okviru UN-a kojim će se osigurati utvrđivanje odgovornosti za počinitelje”, stoji u priopćenju iza koje stoji ministrica Marija Pejčinović Burić, piše logično.com

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer