Published On: Pet, stu 26th, 2021

Novi soj korone izazvao strah diljem svijeta: ‘Ovo je najznačajnija varijanta koju smo otkrili‘

Nova varijanta koronavirusa je najznačajnija koju su znanstvenici dosad otkrili, izjavila je Jenny Harries, direktorica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost. Znanstvenici, naime, vjeruju da bi novi soj – B.1.1.529 – mogao biti zarazniji te otporniji na djelovanje cjepiva, piše Jutarnji.hr.

– U tijeku je hitno istraživanje o novom soju kako bi se saznalo više o sposobnostima transmisije, opasnostima i osjetljivosti na cjepivo.

Harries je dodala kako znanstvenici istražuju koje javnozdravstvene akcije mogu ograničiti utjecaj novog soja B.1.1.529, prenosi BBC.

Znanstvenici u Južnoafričkoj Republici objavili su u četvrtak da su identificirali novu varijantu covida-19 s višestrukim mutacijama koju smatraju odgovornom za velik porast broja zaraženih.

Ta varijanta identificirana je i u Bocvani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike. U petak stiže vijest da je novi soj detektiran i u Izraelu. Kako javljaju izraelski mediji, zaraza sojem B.1.1.529 zabilježena je kod putnika koji se iz Malawija vratio u Izrael. Još dvije osobe čekaju rezultate, a sumnja se na novi soj. Svi putnici su cijepljeni s dvije doze.

Znanstvenici su kazali da nova varijanta ima najmanje deset mutacija, dok delta varijanta ima dvije, a beta tri. Za sada se posebno brzo širi među mladima.

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid upozorio je da još uvijek nemamo dovoljno spoznaja o novoj varijanti, ali da je ispravno biti na oprezu.

Velika Britanija odmah je nametnula zabranu direktnih letova iz šest afričkih zemalja. Britanci i drugi putnici koji se vraćaju iz Južne Afrike, Bocvane, Namibije, Zimbabvea i Lesota morat će u desetodnevnu karantenu prije ulaska u zemlju. Istu zabranuo uveo je i Izrael.

Južnoafričko ministarstvo vanjskih poslova smatra da je to preuranjena odluka te podsjetio da Svjetska zdravstvena organizacija još uvijek nije dala nikakve smjernice vezano za novu varijantu.

BBC prenosi izjavu strukturalnog biologa sa Sveučilišta Oxford Jamesa Naismitha koji je izjavio da će cjepiva ‘gotovo sigurno‘ biti manje učinkovita protiv nove varijante.

– Ovo je loša vijest, ali nije riječ o sudnjem danu, rekao je ističući da će cjepiva i dalje biti učinkovita.

Kaže da mutacije sasvim sigurno sugeriraju da se virus širi brže.

– Ako se varijanta širi brže, neminovno je da će stići u Veliku Britaniju, zabrana putovanja možda će odgoditi njezin dolazak za još nekoliko tjedana.

Profesor sa Sveučilišta Oxford pak ističe da ne treba očajavati.

– Cjepiva će biti učinkovita, a stižu novi lijekovi na koje mutacija gotovo sigurno neće utjecati. Imamo i druge načine kontrole zaraze u bolnicama, rekao je.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Muuuuu soj
Muuuuu soj
5 dana prije

☝️😂😂😂😂 jeli muuu ili blee soj? Sta kažu virusolozi i epidemiolozi? Đikić a naša Jurićka stručnjak aha aha aa hààà aha ààaaaaaaaa ha aaaaaaaaa ha aaaaa haaaa trk po 6 dozu mazohisti…

Anonimac
Anonimac
5 dana prije

Nova varijanta ima kravlje rogove. Razbuca insana hali mu uleti u trbušinu.

Pitac
Pitac
Odgovori   Anonimac
4 dana prije

Znanost ? Ni vidjelo znanosti.