Published On: Pon, ruj 3rd, 2012

NOVI SKANDAL: Izetbegović izbjegao summit nesvrstanih zbog naredbe Turske

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne sudjeluje na summitu nesvrstanih u Iranu po “nalogu i zahtjevu Turske”, iako je prema odluci Predsjedništva trebao biti šef delegacije, piše  “Pres RS”.

Predsjedništvo BiH odlučilo je 25. lipnja prihvatiti poziv Teherana sudjelovati na summitu Pokreta nesvrstanih, šef izaslanstva trebao je biti Izetbegović, a članovi predstavnik Ministarstva vanjskih poslova i ambasador BiH u Teheranu.

Međutim, Izetbegović je “po nalogu” Turske naprasno odlučio odustati od puta u iransku prijestolnicu, u kojoj BiH predstavlja Željko Jerkić, šef Odjela Ministarstva vanjskih poslova za suradnju s NATO-om, saznaje list.

Iz Izetbegovićevog kabineta kažu da su u Predsjedništvu održane “dodatne konzultacije” tijekom kojih je odlučeno da BiH, koja u Pokretu nesvrstanih ima status promatrača, u Teheranu bude predstavljena na nižoj razini, dok u kabinetu srpska člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića ističu da odluka od 25. lipnja nije promijenjena.

Poslanik SNSD-a i član Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH Milica Marković upozorava da je Turska u Izetbegoviću pronašla igrača preko kojeg će ostvarivati svoje interese.

“I Srbi i Hrvati u BiH ozbiljno su zabrinuti zbog javno proklamiranih ciljeva turske diplomacije na Balkanu. Stoga bošnjački političari poput Izetbegovića, koji promoviraju te ciljeve i pokazuju spremnost da ih provode, nanose ogromnu štetu BiH”, naglašava Markovićeva.

Politički analitičar Dževad Galijašević smatra da Turska ima presudan utjecaj na odluke Izetbegovića, koji je spreman bespogovorno sluša zvaničnu Ankaru.

“Zbog svojih dobro poznatih veza s Iranom, Iztebegović u prvi mah nije ni mogao ni smio odbiti poziv iz Teherana, pa su Turci morali da se umiješaju. Zbog ovakvih stvari SAD su Turcima prepustile ogroman dio svog utjecaja na Balkanu”, smatra Galijašević.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare