Published On: Pet, lis 24th, 2014

Novi ruski veleposlanik u BiH Ivancov: BiH ne treba tutora

Novi ruski veleposlanik u BiH Petr Ivancov ima gotovo 40 godina iskustva u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije. Bio je u Kostariki, razumije španjolski, radio je u ruskom veleposlanstvu u Australiji, šest godina bio je na čelu političkog odjela veleposlanstva svoje zemlje u Londonu, vodio je mirovne procese na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza.

Ono ono što će ovdašnjoj javnosti biti naročito zanimljivo jeste da je novi veleposlanik Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petr Ivancov šest godina proveo na Kosovu, baveći se, kako kaže, završetkom kosovske krize. No, “do završetka nije došlo, ali je misija bila završena” pa se vratio u Moskvu i zadnjih pet godina bavio se pitanjima bivše Jugoslavije, uključujući, naravno, Bosnu i Hercegovinu. 

U BiH je dolazio je sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) i – što nije nimalo nevažno – raduje se boravku u BiH.

U intervjuu za današnje “Oslobođenje” kaže da za Rusiju Balkan ima važnu povijesnu, kulturnu i religijsku vezu. Balkan zauzima bitno mjesto u ruskoj politici. Rusija je uvijek bila na Balkanu i sudjelovala u različitim procesima.

– Bivša Jugoslavija, a danas nezavisne države nastale od nje naši su važni trgovinski partneri. Ne moram vam pričati šta je Balkan za Europu. To je važna i prometna i infrastrukturna transverzala. Da, vidim ovdje pune ruke posla – kazao je Ivancov.

Po njegovim riječima, Balkan je uvijek bio teritorij sa puno interesa: zadnjih nekoliko stotina godina tu su bile turska, austrijska imperija, talijanska, njemačka… Naravno, Balkan ima puno religija i nacija, ljudi uvijek uzimaju od stranaca pomalo, a ja sam siguran da je puno ostalo i od Rusije.

– Zbog svega toga, Balkan je malo kompliciran, više konfliktan, ali sa druge strane, ovo su zemlje budućnosti. Kad to kažem, mislim naravno na Europu – smatra Ivancov.

Naglašava da nije istina da Srbija mora da se odluči između Rusije i Europe, a na pitanje u vezi sa sankcijama protiv Rusije koje bi bile tražene od BiH iako nije članica EU, rekao je da i on smatra da BiH nije dužna da uvede sankcije prema Rusiji.

– Možda bi ona mogla nešto napraviti za svoju korist, naprimjer, da povećavamo našu trgovinsku razmjenu. Vi imate odličnu poljoprivredu. Ali, dopustite mi da kažem nešto o onoj mogućnosti izbora: vidite, dugo godina sam se bavio državama bivše Jugoslavije i uzmite samo primjer Slovenije, koja je prva postala članica EU od država bivše Jugoslavije i prva ušla u NATO. Mi imamo dobre odnose, dobru trgovinsku razmjenu, nešto slično kao sa Srbijom. Razvijamo i sportske i kulturne veze. Još je jedna činjenica važna za suradnju sa svim državama bivše Jugoslavije: to je zajednička borba protiv fašizma – kazao je ruski veleposlanik.

Smatra da bi suradnja Bosne i Hercegovine sa Rusijom mogla biti bolja.

– Mogla bi biti bolja. Siguran sam, kad ste razgovarali sa mojim prethodnikom, da ste spominjali brojke naše robne razmjene: ona se približavala na oko pola milijarde eura. U BiH uspješno posluju naše tvrtke, poput Gasproma, otvorena je Sberbanka, ali ima još puno mogućnosti, koje dosad, nažalost, nisu bile iskorištene – naveo je Ivancov.

Kaže da je to i do jednih i do drugih.

– Nažalost Vi često pišete o Južnom toku: radi se o milijardi dolara investicija, veliki su porezni prihodi državi, a povećava se mogućnost zapošljavanja. I jako je važno reći da se ne radi samo u Republici Srpskoj. Za nas bi bilo dobro da glavne linije idu i u Republiku Srpsku i u Federaciju. Osim toga, mi smo prošle godine bili dogovorili direktnu avionsku liniju Sarajevo – Moskva, ali nažalost nije bilo snijega. Radi se o zimskoj turističkoj sezoni. Naše turističke firme odabrale su početak sezone alpskog skijanja za početak letova za Sarajevo, želeći da naši turisti imaju stajalište, ali i da razgledaju Sarajevo, Mostar, Andrićgrad, Višegrad… – rekao je on.

Što se tiče Južnog toka, najavljuje da će se više razgovarati u Sarajevu.

– Kad sam uručio akreditive, pričao sam sa gospodinom Bakirom Izetbegovićem i on je rekao da podržava ideju gradnje Južnog toka, uz uvjet da se ispoštuju pravila i principi europskog energetskog saveza, što naravno nije važno samo za BiH nego za sve države preko čijih teritorija treba da prođe Južni tok – kazao je Ivancov.

Komentirajući nedavno održane opće izbore rekao je da su bili dosta dobro organizirani, uz neke manje probleme.

– Bili su i promatrači iz Rusije na izborima, moji suradnici iz veleposlanstva su također  bili u misiji OSCE-a kao promatrači na biračkim mjestima. Bilo je prekršaja, ali siguran sam da prekršaji nisu bili s namjerom da se kradu glasovi, problem je neznanje, možda neka želja da naprave nešto bolje. Izlaznost je dobra, tako je širom Europe. Pretpostavljam da i rezultat izbora odgovara željama naroda – naveo je.

Upitan za komentar pada popularnosti Milorada Dodika, rekao je da je stranka koja je u vlasti već osam godina, “morala nešto pasti.

– Znamo i primjer stranaka koje za samo četiri godine totalno izgube – dodao je.

Upitan da li time govori o SDP-u, rekao je da je “sve to normalno, demokratski i sve je to volja naroda”.

– Gospodin Dodik je popularan u RS-u, a bez obzira na rezultate, izbori su volja naroda – zaključio je.

Njegova poruka domaćim političarima je da nitko BiH ne treba učiti kako da formira vlast. Uostalom, nije tajna da je “stav moje zemlje da Ured visokog predstavnika mora biti zatvoren”.

Siguran je da već postoje uvjeti za zatvaranje OHR-a.

– Država je priznata u cijelom svijetu, bila je nestalni član Vijeća sigurnosti UN-a i ne treba da ima tutore – rekao je Ivancov.

Ne vidi da je Bosna i Hercegovina u raspadu i siguran je da ne treba neka međunarodna intervencija da pomaže u formiranju nove vlade.

– Rokovi kada će vlasti biti formirani zavise od sposobnosti da se predstavnici tri političke stranke dogovore između sebe – kazao je ruski veleposlanik Ivancov za današnje “Oslobođenje”.

Fena/Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare