Published On: Pon, pro 27th, 2021

NOVI POSAO OD KURZA: Radit će za špijunsku firmu koja surađuje s CIA-om?

U subotu je list Austria izvijestio, pozivajući se na informacije iz Kurzovog bliskog kruga poznanika, da je bivši kancelar potpisao ugovor s privatnom tvrtkom u američkom investicijskom sektoru.

Kronen je istog dana naveo da će Kurz preuzeti menadžersku poziciju u Silicijskoj dolini. Tabloid Express je pak izvijestio kako je Kurz dobio posao u kompaniji Palantir koja se bavi analizom podataka, prenosi Index.hr.

Kontroverzna prošlost

Palantir ima kontroverznu prošlost. Tvrtka je, naime, optužena za prodaju softvera za nadzor koji krši zaštitu podataka. Njeni klijenti su CIA, FBI, NSA i Pentagon. Američka udruga za građanska prava ACLU je priopćila kako je Palantir “ključna kompanija u industriji špijunaže”, piše Business Insider.de.

Die Presse također navodi da bi Kurz mogao raditi za poslovnog suradnika iz svog bliskog kruga, Petera Thiela, koji je 2004. osnovao Palantir. Thiel, milijarder rođen u Frankfurtu, postao je poznat kao suosnivač platnog servisa PayPal. Kasnije je bio aktivan investitor i veliki politički donator. Thiel je, primjerice, uložio milijune u izbornu kampanju Donalda Trumpa.

No, bečki list Die Presse piše kako ovi navodi nisu istiniti jer bivši austrijski kancelar ne može raditi za Palantir iz pravnih razloga.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
ŽIVILA BOSNA je prošlo svršeno vrijeme
ŽIVILA BOSNA je prošlo svršeno vrijeme
7 mjeseci prije

zar nije ovaj licemjerni lopov-klempo uhvaćen s prstima u pekmezu?! iiiiiii, ništa? ništa proces, ništa suđenje, ništa kazna… nego ode na još bolje i to u još mutnije vode! prethodni kriminal ko spužvom obrisan, pojela maca! pa ovo nema ni u bosni! dolaze nam ko sveci pametovati kako su političari u bih korumpirani. i jesu, ali neće završiti dobro plaćeni tamo gdje je ovo slonovsko uho poželjno i super plaćeno. zapad zaudara, amerika čemerika.