Published On: Čet, stu 20th, 2014

Novi portal za javne nabavke u BiH

Bosna i Hercegovina u raznim segmentima poduzima potrebne korake na svom putu ka Europskoj uniji a jedan od tih koraka svakako je i sustav elektroničkih javnih nabava koji se temelji na primjeni elektroničkih sredstava komunikacije u postupcima javnih nabava i uvođenju elektronskih alata u različitim fazama procesa javne nabave. Vrlo značajnu podršku u ovom procesu BiH pruža Vlada savezne republike Njemačke putem ureda GIZ-a u Bosni i Hercegovini.

Voditelj GIZ Programa podrške institucijama Bosne i Hercegovine gospodin Reinhard Lueke ističe: “Sustav je razvijen kao integralno rješenje iu potpunosti je u skladu s odredbama novog Zakona o javnim nabavama. Pored objedinjavanja postojećih servisa, pojednostavljenja pristupa istim, te uvođenja novih formi i funkcionalnosti, sustav predstavlja platformu za budući razvoj novih usluga. Kao doprinos reformi javne uprave, unapređenju usluga i borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, GIZ ima namjeru i dalje podržavati unaprjeđenje sustava javnih nabava u Bosni i Hercegovini. ”

Agencija za javne nabave BiH je do sada ostvarila značajne iskorake na polju uvođenja spomenutih elektroničkih sustava javnih nabava, kroz WisPPA-u, Go-Procure i Registar ugovornih organa i ponuđača, koji će od 2014/11/27. godine kada stupi na snagu novi Zakon o javnim nabavama biti zamijenjeni potpuno novim jedinstvenim sustavom, koji će biti dostupan na Portalu javnih nabava.

Kako je priopćila gospođa Đinita Fočo, direktor Agencije za Javne nabave BiH putem Portala javnih nabava, sustav će nuditi biti brojne mogućnosti.

“Traži ugovornih organa i ponuđača, registracija ugovornih organa i ponuđača, pretraga i pregled obavijesti, svakodnevna objava obavještenja, nove vrste obavještenja u skladu s novim zakonom te automatsko kreiranje izvještaja iz obavijesti o dodjeli bit će omogućene korisnicima putem jedinstvenog sustava na Portalu javnih nabava.

Portal će biti pokrenut istog dana kada na snagu stupa novi Zakon o javnim nabavama zahvaljujući kojem se uvode nove postupke u proces praćenja i objave postupaka javnih nabava a koji se ubrzava uz značajnu cjelokupnu transparentnost u provođenju postupaka javnih nabava “.

Također, kako je dodala gospođa Fočo nakon usvajanja podzakonskih akata sustav će omogućiti i elektroničku tendersku dokumentaciju, E-aukciju te notifikacije ponuđačima o objavljenim obavijestima

Podršku provedbi novog Zakona o javnim nabavama pruža i projekt Jačanje sustava javnih nabava u BiH koji financira EU iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2009).

“Cilj projekta je doprinijeti poboljšanju pravnog okvira javnih nabava te povećanju njegove učinkovitosti i transparentnosti u Bosni i Hercegovini. Ove aktivnosti će dodatno poboljšati upravljanje javnim financijama u skladu s europskim pravilima iu konačnici dodatno povećati povjerenje javnosti. “, Priopćio je gospodin Laszlo Velikovszky team leader IPA ispred Projekta.

6yka.com

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare