Published On: Sri, lip 9th, 2021

Novi plan Njemačke – žele promijeniti model primanja članica EU

Upravo zato što je glavna blokada među zemljama članicama, Njemačka želi da u tom tijelu pokuša napraviti iskorak kako bi se proces proširenja nastavio.

Njemačka planira u sklopu Berlinskog procesa i summita, koji će biti održan sljedećeg mjeseca, dati novi impuls pridruživanju zapadnog Balkana EU, rečeno je “Nezavisnim”.

Naime, za zastoj koji je nastao u procesu priključivanja zapadnog Balkana EU nisu odgovorne ni Europska komisija, koja je dala pozitivno mišljenje, ni Ured Josepa Borella, već Europsko vijeće vrhovno tijelo EU, u kojem glavnu riječ imaju zemlje članice, a u kojem se odluka o nastavku integracijskog procesa donosi konsenzusom.

Blokade

Proces priključenja zapadnog Balkana prvo je blokirala Francuska, zahtijevajući novu metodologiju proširenja, a nakon nje i Bugarska, koja je spriječila Sjevernu Makedoniju da započne pregovore jer Makedonci ne pristaju na bugarsku interpretaciju makedonske kulture i jezika. Upravo zato što je glavna blokada među zemljama članicama, Njemačka želi da u tom tijelu pokuša napraviti iskorak kako bi se proces proširenja nastavio.

Njemačka, kako je rečeno, sada želi da primijeni model primanja Austrije, Švedske i Finske u EU, koje su se prvo ekonomski integrirale s EU i tako nekoliko godina pripremale na članstvo, u koje su konačno ušle 1995. godine. Rečeno je da je Njemačka svjesna da zemlje zapadnog Balkana nisu spremne za ekonomsku integraciju s EU, pa je namjera da se kroz “mini-Schengen” zemlje prvo međusobno ekonomski integriraju, pa tek onda integriraju u EU.

U slučaju da europske integracije zbog veta u Europskom vijeću ne uspiju, zapadni Balkan bi kroz “mini-Schengen” imao vlastiti jedinstveni ekonomski prostor, a onda bi s EU mogao ući u neku vrstu privilegiranog partnerstva dok se pretpristupni proces konačno ne odblokira.

Budućnost je EU

Haiko Maas, ministar vanjskih poslova Njemačke, jučer je imao online sastanak s predstavnicima zemalja zapadnog Balkana u sklopu priprema summita za Berlinski proces, a tada je poručio da EU mora ispuniti obećanje zapadnom Balkanu i započeti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Budućnost zemalja zapadnog Balkana je u EU. Njemačka je u potpunosti privržena ovom cilju. Ako vi ispunite svoj dio, mi moramo ispuniti naš dio. To mora ostati pristup EU prema procesu proširenja”, rekao je Mas.

Pozvao je zemlje regije da jačaju vladavinu prava, demokratizaciju, slobodu medija, borbu protiv korupcije i da ohrabre javni dijalog.
Veleposlanstvu Njemačke za “Nezavisne novine” kažu da je jučerašnji sastanak jedan u nizu sastanaka u sklopu priprema za berlinski samit.

“Imali smo niz sastanaka s ministrima iz različitih oblasti. Ovaj sastanak je bio s ministrima vanjskih poslova, a održan je virtualno zbog korone”, rečeno je novinarima Nezavisnih.

Jasna poruka

Tanja Topić, analitičarka iz Banja Luke, za “Nezavisne novine” kaže da su Maas i Njemačka poslali jasnu poruku zemljama zapadnog Balkana.

“Poruka je da će Njemačka pomoći zapadnom Balkanu na europskom putu, ali ta podrška nije bezuvjetna. Od svake zemlje se očekuje da uradi svoj dio posla. Njemačka je svjesna razočaranja u proces, ali će uložiti napore da zapadni Balkan postane dio europske obitelji”, rekla je Topić.

Pored njemačkog ministra i ministara zemalja zapadnog Balkana, jučerašnjem virtualnom sastanku nazočili su i Oliver Varhelyi, europski komesar za proširenje, i predstavnici Velike Britanije.

Perspektiva članstva u Europskoj uniji ostaje glavni pokretač političkih i društvenih reformi u regiji. Za nas, pišu Nezavisne, taj proces nema alternativu, izjavila je jučer u Berlinu Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH.

“Naravno, države regije imaju još mnogo posla, uključujući unapređenje efikasnosti uprave te jačanje državnih institucija i regionalne suradnje, ali mi smo odlučni da nastavimo tim putem”, navela je ona na konferenciji ministara inostranih poslova država sudionica Berlinskog procesa.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x