Published On: Čet, ožu 14th, 2013

NOVI PAPA: Gej brakovi razaraju Božji plan

Argentinski papa Franjo, kao kardinal Jorge Mario Bergoglio, komentirao je mnoge goruće probleme u Crkvi i društvu, a ušao je i u neke žestoke rasprave.
O potrebi da se Crkva evangelizira rekao je kako se mora “izbjeći duhovna bolest da se Crkva zatvori u svoj svijet”, piše Guardian. – Kada Crkva postane takva, tada razvija bolest. Istina je da izlazak na ulice može dovesti do rizika da se dogode incidenti, kao što se mogu dogoditi i običnim muškarcima i ženama. No, ako Crkva ostane zatvorena u sebe, ona će starjeti. Moram li izabrati između ranjene Crkve koja će izlaziti na ulice i bolesne Crkve koja se povlači, definitivno ću izabrati onu prvu – rekao je kardinal Bergoglio koji je jučer izabran za 266. papu.

Napao svećeničko licemjerje
– Pokušavamo doprijeti do ljudi koji su daleko, putem digitalnih pomagala, interneta i kratkih poruka – kazao je o korištenju tehnologije novi papa dok je još bio kardinal.
Kritizirao je svećenike koji ne žele krstiti djecu samohranih majki, jer nisu u braku. – To je današnje licemjerje. Licemjeri su oni koji odvajaju Božje ljude od spasenja. I tu jadnu djevojku koja ima hrabrosti donijeti dijete na svijet i mora lutati od župe do župe da ga krste – rekao je kardinal Bergoglio.
– Primjer koji često koristim kako bih opisao realnost taštine je paun – pogledajte ga sprijeda i bit će prekrasan. No, gledate li ga straga, tada ćete otkriti istinu. Svatko tko se prepusti takvoj taštini u sebi krije veliku tajnu – kazao je kardinal Bergoglio, a sadašnji papa Franjo, o taštini.
“To nije samo politička borba, nego pokušaj da se razori Božji plan”
Za rimsku Kuriju, tijelo koje upravlja Katoličkom crkvom, kazao je da ga vidi kao tijelo koje daje usluge, “tijelo koje mi služi i pomaže”. – Nekada u javnost izađu negativne vijesti, no često su preuveličane i manipulative kako bi se proširio skandal. Novinari ponekad riskiraju da postanu zaraženi koprofilijom: što je grijeh koji mami sve muškarce i žene i to je tendencija da se fokusira na negativne, a ne pozitivne aspekte – kazao je Bergoglio.
Kritičan je bio i kada je argentinska vlada podržala prijedlog zakona o legalizaciji istospolnih brakova. – Ne budimo naivni. To nije samo politička borba, nego pokušaj da se razori Božji plan – rekao je papa Franjo dok je još bio kardinal.