Published On: Pon, ruj 4th, 2017

NOVI PAD POPULARNOSTI MACRONA Francuskog predsjednika sada podržava samo 30 posto glasača

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zabilježio je dodatni pad popularnosti, uz podršku od samo 30 posto glasačkog tijela, pokazala je nova anketa objavljena u ponedjeljak.

Macron, koje je reformirao svoju komunikacijsku strategiju nakon što je bio suočen s kritikama jer je izgledao distancirano prema problemima građana, priznao je prošlog tjedna da su glasači razočarani dosadašnjim akcijama njegove vlade.

Tridesetdevetogodišnem čelniku centra, izabranom u svibnju, stopa popularnosti opala je drugi uzastopni mjesec, s 36 posto mjesec dana ranije i s 43 posto krajem juna, sudeći po anketi agencije YouGov France provedene za HuffPost i CNEWS.

– Morat ću živjeti s narodnim nestrpljenjem narednih nekoliko mjeseci – izjavio je Macron za tjednik Le Point prošle srijede, odbacujući nedavno obilježenih prvih stotinu dana vlade kao “nebitnu odrednicu”.

Narednog dana Macronova vlada je objavila reformu zakona o radu, koja će testirati njegovu sposobnost da provede promjene u korist poslovnog svijeta i da se suoči s prosvjedima.

On smatra reformu francuskih rigidnih radnih pravila ključnim potezom u suočavanju s nezaposlenošću u Francuskoj koja iznosi 9,5 posto – skoro dva puta više nego u Britaniji ili u Njemačkoj.

Rezultati anketa nešto su bolji za premijera Edouarda Philippea, čija je stopa popularnosti porasla s 32 na 37 posto, sudeći po istraživanju javnog mnijenja YouGova obavljenom u ponedjeljak.

Macron je obećao promjenu strategije u mjesecima koji dolaze u kojima bi mogao održati više intervjua za medije kako bi pojasnio zašto smatra da su reforme neophodne, nakon što je bio optuživan za preveliku distanciranost prema javnosti na početku svog mandata.

On je izjavio u prošlom mjesecu tijekom posjete Rumunjskoj da francuski narod “mrzi reforme” ali da on predlaže “transformaciju” koja bi podstaknukla ekonomiju zemlje i učinila je liderom u Europi.

Anketarske agencije ispitale su 1.003 osobe 28. i 29. kolovoza, prije intervjua za Le Point i objave planirane radne reforme, prenosi AFP./HMS/