Published On: Sri, svi 3rd, 2017

Novi list: Plenković postaje hrvatski Putin ili Vučić

Žarko Puhovski je pametno rekao da je Plenković promašio tajming za smjene Mostovih ministara. Ili je to trebao učiniti prije tri tjedna, pa ako ne zadobije većinu ići na parlamentarne zajedno s lokalnim izborima, ili pak odstrel Orepića, Dobrovića, Šprlje i Kovačića odgoditi za lipanj.

Jer, ako ne pokaže do petka da ima većinu a ipak nastavi vladati u četiri ministarstva s državnim tajnicima i – eventualno – zavlada s potpredsjednikom Sabora umjesto predsjednika Sabora – bit će to uzurpacija vlasti. To je argumentirano obrazložio profesor ustavnog prava Branko Smerdel koji inače izbjegava pretjerano i najizravnije kritizirati ljude u vlasti.

Upitan o tome je li moguće da ne bude izabran novi predsjednik Sabora nego potpredsjednik Jandroković nastavi upravljati parlamentom i da se ne izaberu novi ministri, nego ministarstvima upravljaju sve do poslije lokalnih izbora državni tajnici, Smerdel je odgovorio:

„Bez povjerenja Sabora, Vlada ne može obavljati svoje funkcije i svi bi njezini akti bili nevažeći. U takvoj situaciji Plenković, prema tumačenju stare anglosaksonske doktrine, ne bi bio prvi ministar, nego uzurpator.“

To je odrješito rečeno i samo možemo tome dodati da će sljedeća tri dana lako pokazati demokratski ili pak nedemokratski karakter Plenkovićeve, HDZ-ove vlasti. Uzdižemo li i tetošimo li nekog ‘našeg’ novog Vučića ili Putina, ili je Plenković ipak nešto sasvim drugo i ne pada mu na pamet vladati slično kao navedene vođe. Iako usporedba i nije prava – jer Vučić i Putin imaju većinu.

Prisjetimo se, kada je imenovao četiri državna tajnika, premijer je prilično lakonski prokomentirao da će ti državni tajnici obavljati ministarski posao. Kao, nema tu nikakvih problema.

Nužna je trodioba vlasti i parlamentarni nadzor Vlade. Ali, na ovaj način tog nadzora nema. Državne tajnike ne postavlja Sabor, ova izravna veza samo s premijerom bio bi, naravno, uvod u jednu vrstu diktature.

Smušeni Željko Reiner uvjeravao je jučer novinare u Saboru da uopće nije bitno ima li HDZ većinu. A što je onda bitno? Jer, može vlada biti manjinska, uostalom, ona je to bila čak i do prije nekoliko dana, kada je bila sastavljena od HDZ-ovih i Mostovih ministara. Ali i manjinska vlada treba potporu većine za nove ministre koji bi u nju zasjeli. Treba ih netko postaviti. Vlada ne može vladati bez Sabora, eto čak niti u Hrvatskoj.

Tajnik HDZ-a Branko Bačić bio je nešto samokritičniji od Reinera. Nije rekao da većina nije bitna, nego da će je HDZ imati onda kad mu ona bude potrebna. No, iz toga može proizići i to da mu neće biti potrebna – sve dok je ne bude imao. Strahujemo da bi se to moglo protegnuti sve do poslije lokalnih izbora, a to bi bila – uzurpacija vlasti.

A da ne govorimo sada još o tome kako je Plenković prošlog tjedna trijumfalno tvrdio kako ima većinu. Navikli smo da političari lažu, ali bismo se rado te navike otarasili. Osim toga – ne lažu svi.

I sjećamo se kako je u proljeće prošle godine na Saboru HDZ-a Plenković jedini kritizirao Karamarka pa je kazao da stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana. Trebao bi pripaziti da se sada to i njemu ne dogodi, da HDZ ne postane talac njegove coolerske odluke.

Nije lako s Mostom, analitičar Ivan Rimac je još u rujnu govorio da nema koalicije s Mostom koja može dulje potrajati. Ali to opet nije razlog i opravdanje HDZ-u i Plenkoviću da vladaju samovoljno, bez kontrole.

Ako do petka ne osiguraju saborsku većinu za četiri ministra red je da se raspišu izbori, koliko god to košta i zemlji nanosi štetu. Vjerojatno Plenković misli da mu to i odgovara, iako, ne bi u to trebao biti previše siguran.

Na tim izborima nema tko pobijediti pa će netko od gubitnika morati slagati većinu.