Published On: Pon, lip 3rd, 2013

Novi kameni artefakat stećak pronađen u Visokom

Komad stećka, kameni artefakt iz srednjeg vijeka pronađen je proteklih dana u Visokom. Artefakt je pronađen slučajno, predstavljao je smetnju tijekom izvođenja građevinskih radova u haremu visočke Kraljevačke džamije.

Stručni tim Zavičajnog muzeja zaključio je da se radi o komadu stećka prosječnih dimenzija 60x50x25 centimetara.

”Nakon iskopavanja kompletnog artefakta utvrđeno je da se na dvije strane nalaze karakteristični klesani ukrasi”, kazala je povjesničarka umjetnosti pri Zavičajnom muzeju Melika Ahić.

Ona navodi i da što se tiče ornamenata na prednjoj strani radi se o reljefnom motivu dvojne spirale, dok je s bočne strane uočljiv reljef s motivom dva stilizirana cvijeta u obliku rozete.

Oba motiva, navodi, karakteristična su za nadgrobne spomenike, stećke.

Artefaktu, koji se nalazi u lošem stanju, prijetilo je potpuno raspadanje jer je bio izložen udarcima, a prilikom vađenja iz zemlje došao je pod utjecaj ugljikova monoksida što je dodatna prijetnja za propadanje.

”Artefakt je izuzetno oštećen s evidentnim napuknućem s prednje strane te većim brojem dilatacijskih fuga nastalih usljed udaraca. Budući da je izvađen iz zemlje i izravno izložen atmosferilijama, a radi se veoma osjetljivom poroznom kamenu, bilo mu je nužno što brže zbrinjavanje”, potcrtala je Ahić.

Stećak je sada smješten u prostorije muzeja, zaštićen je od utjecaja vanjskih čimbenika i trenutno čeka stručnu obradu i trajno zaštićivanje.

U predstojećem razdoblju, kada to bude dopustilo financijsko stanje muzeja, stećak će biti kemijski zaštićen i stručno obrađen, a iz muzeja napominju da očekuju dolazak arheologa i povjesničara Envera Imamovića.

Trenutno prostorije Zavičajnog muzeja pružaju samo isparavanje vlage iz kamena, ali navode da je to za sada dovoljno da se spriječi daljnje raspadanje.