Published On: Pon, pro 8th, 2014

NOVI ENTITET ILI NE? Vlada RH čeka odluku Europske unije, Karamarko protiv novog entiteta

PRIJETNJE ZBOG PRIZNANJA PALESTINE Vlada čeka odluku Europske unije, HDZ protiv priznanja

Sredinom prosinca očekuje se rezolucija Europskog parlamenta o mogućem priznavanju palestinske države

Ako Hrvatska odluči priznati palestinsku samoupravu kao državu, to će sigurno naštetiti bilateralnim odnosima Hrvatske i Izraela. Hrvatska treba imati svoju samostalnu politiku i promisliti što će učiniti, i kako će se postaviti prema tom pitanju, imajući na umu posljedice svojih odluka”, rekla je izraelska veleposlanica u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman u intervjuu za Jutarnji list.

Švedsko priznanje

No, Palestina među europskim državama bilježi sve masovnija priznanja, bilo da je riječ o simboličnim ili konkretnim odlukama. Simbolično su to učinili parlamenti Francuske, Velike Britanije, Irske i Španjolske – njihove vlade ne moraju slijediti njihove odluke, a konkretno Švedska. Izrael je iz Stockholma povukao veleposlanik na konzultacije.

Hrvatska diplomacija svjesna je potencijalnih posljedica, a zasad ni Europska unija nema zajedničko stajalište; na primjer, nemoguće je očekivati da će Njemačka bezuvjetno priznati Palestinu jer neće ni na koji način ugroziti teško i dugo građene odnose s Izraelom.

Bez komentara

Iz Ministarstva vanjskih poslova u nedjelju smo doznali da je bilo kakva odluka koja bude donesena naša autonomna odluka, ali da se rasprave o toj temi vode i na Vijeću za vanjske poslove EU.

Europska unija nastojat će doći do zajedničkog zaključka koji bi onda trebale provesti sve članice, a Zrinjevac nije posebno želio komentirati izjave veleposlanice.

Predsjednik Ivo Josipović u nedjelju je bio nedostupan za komentar o mogućnosti da Hrvatska prizna Palestinu. Ipak, kad se prije potezalo pitanje o priznanju Palestine, aktualni predsjednik je govorio da bi trebalo vidjeti kako će se u toj situaciji postaviti SAD i Europska unija pa na temelju toga procijeniti što će napraviti Hrvatska.

Čeka se prosinac

Glavna opozicijska stranka, HDZ, protivi se hrvatskom priznanju Palestine. U ime HDZ-a Gordan Jandroković rekao je da to svakako može imati određene posljedice na odnose Hrvatske i Izraela. Naime, HDZ smatra da su odnosi Hrvatske i Izraela bili donedavno vrlo čvrsti i ministricu vanjskih poslova smatraju odgovornom za njihovo narušavanje.

Za konkretne korake u pravcu palestinskog priznanja čeka se sredina prosinca i moguća rezolucija Europskog parlamenta o toj temi.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare