Novi “cener” u opticaju: Na novčanici od 10 KM uklonjena pogreška

Građanska inicijativa “Sva Bosna” ima lijepu vijest: nakon višegodišnjih napora, konačno je ispravljena greška na novčanici od 10 konvertibilnih maraka.

Naime, na novčanici koja je do sada tiskana navodilo se da se na njoj nalazi stećak sa nekropole Radimlja kod Stoca, no ipak je riječ o stećku s lokacije Križevići kod Olova.

Greška pogrešno upisanog lokaliteta na naličju novčanice od 10 konvertibilnih maraka je nakon točno 20 godina, a na osnovu naše građanske inicijative, konačno i ispravljena, kažu inicijatori.

Kako navode, sa službene bh. valute konačno je uklonjena jedna velika sramota, a u Bosni je riješen jedan od milijun problema.

No, bez obzira što će mnogi mlako reagirati na ovu vijest, ili podcijeniti značaj malih pozitivnih promjena, u što smo sigurni, nama ovo predstavlja jednu veliku zajedničku pobjedu iz koje ne smijemo isključiti ni one koji su bili spremni da svoju grešku priznaju i na kraju poprave, a ni one koji su s interesom pratili cijeli slučaj koji je trajao tri godine, poručuju iz inicijative Sva Bosna.

Pogrešna lokacija stećaka upisana na novčanici od 10 KM

 

Centralna banka BiH, podsjetimo, ranije je u cilju provjere poduzela niz aktivnosti, uključujući i obilazak nekropole Radimlja kod Stoca, provjeru dokumentacije CBBiH iz perioda kada je utvrđen dizajn novčanica KM i dokumentacije koju je u cilju ovih provjera naknadno dostavila kompanija Oberthur Fiduciaire, kao i pregled stručne literature i drugih izvora o stećcima u Bosni i Hercegovini, s ciljem utvrđivanja točne lokacije predmetnog stećka.

Nakon provedbe navedenih aktivnosti, CBBiH je utvrdila da se stećak čiji je fragment prikazan na naličju novčanice apoena od l0 KM verzije FBiH ne nalazi na lokaciji Radimlja kod Stoca, odnosno da se isti nalazi na lokaciji Križevići kod Olova, prenosi Radiosarajevo.ba.

Dizajn novčanica konvertibilne marke (izuzev apoena od 200 KM) utvrđen je 1998. godine.