Published On: Mon, Jun 10th, 2019

Nove trzavice između Njemačke i Češke zbog sudetskih Nijemaca

Češka je u ponedjeljak nazvala provokacijom prijedlog njemačkog ministra unutarnjih poslova da se tradicionalno okupljanje Nijemaca protjeranih iz Češke umjesto u Bavarskoj ubuduće održava u staroj domovini.

Na Danima sudetskih Nijemaca u Regensburgu, koji se tradicionalno održavaju oko praznika Duhova, bavarski političar i savezni ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer indirektno je predložio održavanje tog susreta u Češkoj.

“Povijest će zaista postati povijest, a ja se nadam da ću to doživjeti kada ćemo Dan Sudetskih Nijemaca moći održati u Češkoj“, rekao je Seehofer.

“Ako je istina da je Seehofer to predložio, onda to doživljavam kao neprihvatljivu provokaciju. Nadam se da to nije mislio ozbiljno“, rekao je premijer češke Andrej Babiš za dnevnik Pravo.

Seehoferov prijedlog kritizirali su i češki oporbeni političari. Miroslav Kalousek iz oporbene konzervativne stranke TOP09 smatra da treba izbjegavati sve što bi moglo naštetiti odnosima Njemačke i Češke.

Nakon Drugog svjetskog rata komunističke vlasti u Čehoslovačkoj su iz odmazde za nacionalsocijalističke zločine protjerali preko tri milijuna etničkih Nijemaca iz Češke i Moravske. Većina njih se nastanila u susjednoj Bavarskoj.

Pitanje sudetskih Nijemaca još uvijek opterećuje odnose Njemačke i Češke. U toj su državi i dalje na snazi tzv. Benešovi dekreti iz 1945., nazvani po prvom poslijeratnom čehoslovačkom predsjedniku Edvardu Benešu, kojima se etničkim Nijemcima na području Čehoslovačke oduzimaju sva građanska prava, uključujući pravo na imovinu.

Njemačka se nakon rata obvezala da neće podržavati zahtjeve svojih građana za povratom imovine, a dvije su zemlje 1997. potpisale sporazum po kojem njihove odnose ne bi trebali “opterećivati povijesni događaji“.

Predstavnici sudetskih Nijemaca uporno traže od njemačkih političara da pritisnu Češku da ukine sporne Benešove dekrete.