Published On: Pet, tra. 13th, 2018

Nove nedoumice u vezi nestanka i smrti Davida Dragičevića

“Moje dijete je bilo živo kad smo ga tražili po Banjoj Luci, a onda, nakljukano drogama, bačeno”, napisala je Radanovićeva u opisu dokumenata koje je objavila.

Promjene na šakama i stopalima Banjalučanina Davida Dragičevića (21) ukazuju da je leš pokojnog bio u vodi od dva do najviše četiri dana, što znači da i smrtni ishod nije mogao nastupiti prije tog vremena.

Stoji to u obdukcijskom nalazu Ivice Milosavljevića, vještaka beogradske Vojnomedicinske akademije (VMA), koji je na Facebooku objavila Suzana Radanović, majka mladića čije je tijelo, šest dana nakon nestanka, pronađeno u rijeci Vrbas, pišu Nezavisne novine.

“Moje dijete je bilo živo kad smo ga tražili po Banjoj Luci, a onda, nakljukano drogama, bačeno”, napisala je Radanovićeva u opisu dokumenata koje je objavila.

Period koji je, po mišljenju Milosavljevića, tijelo bilo u vodi izazvao je novu lavinu komentara na društvenim mrežama.

Na Facebooku se, tako, pitaju zašto je policija tvrdila da je Dragičević najvjerojatnije u noći između 17. i 18. ožujka upao u Crkvenu.

“Ako se kaže da je vrijeme smrti od dva do četiri dana prije pronalaska tijela pokojnog Davida, gdje se onda nalazio i što se dešavalo u prva dva dana od njegovog nestanka”, samo je jedno od pitanja koje je postavljeno.

Inače, nalaz sudskog vještaka Milosavljevića i raniji nalaz banjalučkog vještaka Željka Karana u većini se podudaraju. Obojica su na tijelu Dragičevića utvrdili lakše povrede, koje se ne mogu dovesti u vezu sa smrću.

 

Smrt je bila nasilna

“Smrt je nasilna i nastupila je neposredno uslijed utapanja u vodi”, glasi zaključak obojice vještaka.

Milosavljević, između ostalog, piše da su na lešu ustanovljene vanjske povrede, kao što su nagnječenja i krvni podljevi, i to na glavi, trupu i ekstremitetima.

“Obostranost povreda čela, jagodica i koljena mogla bi ukazivati na povrede koje su nastale uslijed pada s manje visine na tvrdu podlogu, i koji se mogao desiti i prilikom dospijevanja u vodu, ali se ni mogućnost djelovanja drugih mehanizama mehaničke traume u nastanku ovih povreda ne može isključiti”, piše Milosavljević.

U svom mišljenju on navodi i da su skriningom urina pokojnika ustanovljeni tragovi prisustva THC-a (metabolit marihuane) i LSD-a, što ukazuje na to da ih je pokojnik koristio prije smrti.

“Metaboliti LSD-a mogu se dokazati u urinu najkasnije pet dana od korištenja, dok se THC može naći u urinu i više od sedam dana nakon korištenja”, glasi rečenica kojom je Milosavljević zaključio svoj zapisnik.

Reobdukciji Milosavljevića prethodila je obdukcija koju je obavio Karan, a u kojoj se navodi da stanje leša ukazuje na vrijeme smrti u intervalu do maksimalno sedam dana prije momenta obdukcije. U potvrdi o smrti, koju je izdao Zavod za sudsku medicinu RS, kao vrijeme smrti Dragičevića navodi se 18. ožujak oko četiri sata.

 

Karan: Kolega iz Beograda nije uzeo u obzir da je temperatura bila -10, -12 stupnjeva

U izjavi za “Nezavisne” Karan navodi da je u svom nalazu naveo maksimalni interval između vremena smrti i momenta obdukcije, a to je sedam dana.

“Kolega iz Beograda nije uzeo u obzir jednu stvar, koja mu vjerojatno nije bila poznata. Tada je temperatura bila -10, -12 stupnjeva. I voda je bila jako hladna”, rekao je Karan, dodajući da je to možda razlog zbog kojeg je vještak iz Beograda stekao utisak da je tijelo bilo kraći period u vodi.

Tijelo Dragičevića pronađeno je 24. ožujka na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je potom priopćila da je Dragičević vjerojatno, u naselju Lauš, upao s mosta u Crkvenu i da ga je voda odnijela do Vrbasa. Iz policije su rekli i da je mladić, prije nego što je stradao, sudjelovao u tuči, kao i da su u njegovim džepovima pronađene stvari koje su, u noći nestanka Dragičevića, ukradene iz jedne kuće na Laušu.

S druge strane, obitelj takvim tvrdnjama ne vjeruje i s građanima se, u znak prosvjeda, okuplja svaku večer na Trgu Krajine u Banja Luci, a slična okupljanja održavaju se u još nekoliko općina.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer