Published On: Sub, stu 28th, 2020

NOVE NAPETOSTI Srbijanski veleposlanik proglašen personom non grata, mora napustiti Crnu Goru

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavijestilo Ministarstvo vanjskih poslova Srbije

U skladu s članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je danas veleposlanika Republike Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića, personom non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru, priopćeno je iz MVP, prenosi Antena M.

– Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutarnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih s uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, jučer je veleposlanik Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najizravniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo – navodi se u priopćenju.

Time je, dodaje se, „unizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo – Skupštinu Crne Gore, koja je 29. studenog 2018 g. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njen teritorij prisajedinjen Kraljevini Srbiji i nasilno detroniziran kralj Nikola Petrović Njegoš“.

– Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavijestilo Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, a nota će biti uručena i veleposlaniku Božoviću – zaključeno je u priopćenju.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>