Published On: Ned, sij 29th, 2023

Nove kazne u Splitu: Evo koliko ćete platiti ako gradom hodate u kupaćem kostimu, pijete alkohol na javnom mjestu…

Ista kazna od 150 eura propisana je za one koji piju alkohol na javnim mjestima, a kazna za šetanje psa bez povodca je u skladu s odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i iznosi 66,36 eura za fizičku osobu.

Splićane i njihove goste na ulicama će nadzirati 21 komunalni redar, a u zgradi gradske uprave na poziv će čekati još 12 njih.

Grad Dubrovnik od kolovoza 2020. ima sličnu odluku o komunalnom redu, a prvi golišavi turisti prošle su godine komunalnim redarima platili kazne od tisuću kuna.

Nova splitska odluka o komunalnom redu donesena je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća 2022., a stupila je na snagu s novom godinom.

Riječ je, kako kaže komunalni redar Josip Gabelica, o sveobuhvatnijoj, preciznijoj i rigoroznijoj odluci o novčanom kažnjavanju prekršitelja u odnosu prema prošloj, a namjera je bila uvesti red u cijelome gradu, osobito na području kulturno-povijesne gradske jezgre (zona A).

Komunalnom odlukom uveden je novi koncept propisanih zabrana koje se odnose isključivo na zonu A, koja ima posebnu zaštitu, i na odredbe koje se odnose na područje cijeloga grada.

Kao i u prošloj odluci, zabranjeno je postavljati bankomate i automate na površini javne namjene, ali, kako ističe Gabelica, novom je odlukom, za razliku od prošle, omogućeno da kažnjavanje provede komunalno redarstvo.

Po novoj odluci o komunalnom redu osoba koja bude zatečena kako pije alkohol na javnoj površini platit će 150 eura kazne, a isto toliko morat će izdvojiti i osoba koja se bude šetala polugola po gradu.

Od bitnih izmjena uvedena je i zabrana postavljanja elektroakustičkih uređaja na terasama ugostiteljskih objekata (štekati) u zoni A, što znači da se na tim mjestima ne mogu koristiti zvučnicima i pojačalima. Kako stoji u odluci, dopušteno je izvođenje glazbe uživo bez elektroakustičkih uređaja.

Tko se ne bude pridržavao tog pravila, kaznit će se s 1320 eura, odgovorna osoba s 300 eura, a fizička osoba s 260.

Za fizičke osobe najviše je kazni u iznosu od 150 eura, a za one teže prekršaje propisane su kazne od 300 eura.

Suncobrani i tende bež boje i bez reklama

Precizirana je i oprema terasa ugostiteljskih objekata koja se može postaviti, pa tako više neće moći biti ljuljački, kauča i sjedalica koji nisu u skladu s urbanom opremom, a tende i suncobrani moraju biti neutralne bež boje i bez reklama.

Novost je i da na javnoj površini oni koji nude fast food ne mogu imati stolove i stolce, a u centru grada turistima je zabranjeno nuditi razne usluge kao što je bio slučaj prošlih sezona, kada su restorani nudili jelovnike.

Dio terasa na Narodnom trgu, kultnoj Pjaci se smanjio, a dva su štekata uklonjena.

Dosad je uklonjeno i 20 bankomata u zoni A te nekoliko kioska, a uklanjanje još traje.

Novom odlukom o komunalnom redu kažnjavat će se i mnogi drugi prekršaji, bacanje otpada u okoliš, zauzimanje površine javne namjene bez odobrenja, ostavljanje vozila bez registarskih oznaka na površini javne namjene i kampiranje na mjestima koja za to nisu predviđena.

“Novom odlukom o komunalnom redu nastojalo se obuhvatiti sve situacije koje predstavljaju ili potencijalno predstavljaju ugrozu kršenja komunalnog reda, uništavanja komunalne infrastrukture, uništavanje javnih zelenih površina ili onečišćavanje površina javne namjene, tako da komunalno redarstvo ima mogućnosti kazniti sve prekršaje i rješenjem vratiti površinu u prvobitno stanje. Željelo se preciznije definirati i postupanje vezano za zonu A kako bi se komunalni red brže i efikasnije održavao”, zaključio je Gabelica.

 

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
2 mjeseci prije

Red i samodisciplina nije nikomu na odmet

Sergija za Neumsku džamiju
Sergija za Neumsku džamiju
Šta ti kažeš na ovo?  HR🇭🇷HBojovnik
1 mjesec prije

Treba uvesti i kaznu za prizivanje Allaha na plaži a ne da nam se muslimani smiju iza leđa 🙁 …

Vacca the mljac
Vacca the mljac
2 mjeseci prije

Piše li išta o yebavanju na javnom mjestu, prošlo lito je učestalo.

Last edited 2 mjeseci prije by Vacca the mljac
Ugasite svjetlo
Ugasite svjetlo
2 mjeseci prije

Teheran na Jadranu.

Hasan
Hasan
2 mjeseci prije

Splitom vladaju talibani vjerovatno osim alkohola neće moći žene nezamotane šetati sramota za jedan katolički grad fujjjj

Hasan
Hasan
Šta ti kažeš na ovo?  Hasan
2 mjeseci prije

U Egiptu turisti mogu piti alkohol na javnom mjestu a u Splitu nemožeš se piti alkohol na javnom mjestu.Nadam se da će turisti izbjegavati Split u širokom luku

Soko zove Orla
Soko zove Orla
Šta ti kažeš na ovo?  Hasan
2 mjeseci prije

Imaš u Ulcinju, Crna Gora dzamiju na plaži, doslovno na plaži nmgu ti opisati koja je to radost kad je ugledaju, uvijek mi bila zanimljiva ta vaša opčinjenost peniissima(mesdzid+minaret) 🕌💈

Last edited 2 mjeseci prije by Soko zove Orla
TREF
TREF
2 mjeseci prije

Ovi seljaci hercegovački katolici svakako ni ne idu na more tako da ih baš briga.Oni samo kenjaju a sve gološupkovići i to seljačine.

HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
Šta ti kažeš na ovo?  TREF
2 mjeseci prije

ti si naše ercegovance