NOVE CRNE BROJKE U Italiji u protekla 24 sata od koronavirusa umrlo 345 ljudi, zaraza utvrđena kod još 2.989 osoba, ali javio se tračak optimizma

U Italiji je u utorak 2.989 oboljelih više nego u ponedjeljak, a u posljednja 24 sata umrlo je još 345 pacijenata. U toj je državi do ovoga trenutka oboljelo 26.062 osoba, a od početka pandemije od koronavirusa ukupno je umrlo 2.503.

Od ponedjeljka su ozdravila nova 192 pacijenta, čime je njihov ukupan broj 2.941.

Lombardija na sjeveru i dalje je epicentar zaraze. Naime, samo u toj regiji nalazi se više od 16.000 zaraženih ljudi, a do danas ih je umrlo čak 1.640 što je 10 posto od ukupnog broja zaraženih.

Unatoč najnovijim crnim brojkama, prema informacijama iz susjedne države, čini se da je nastupilo usporavanje širenja koronavirusa u Italiji, zbog čega se najteže pogođena europska zemlja nada da je epidemija blizu svog vrhunca.

U ponedjeljak je udio novozaraženih u ukupnom broju zaraženih (gotovo 28.000) iznosio oko 13 posto, dok je prethodna četiri dana udio iznosio između 17 i 21 posto.

“To je usporavajući trend, uzimamo u obzir tu činjenicu”, rekao je Angelo Borrelli, šef talijanske civilne zaštite.

Stručnjaci, međutim, pozivaju na oprez. “Vrhunac epidemije ne može se predvidjeti”, rekao je profesor statistike Antonello Maruotti sa rimskog sveučilišta Lumsa za dpa.

Maruotti je član tima Stat-Group19, koji je objavio pouzdana predviđanja o koronavirusu, ali samo unutar razdoblja do tri dana.

“Vrlo sam siguran za naša predviđanja unutar istog dana, poprilično siguran oko sutrašnjih procjena i malo manje o procjenama za dan poslije sutra”, kazao je.

Maruotti je kazao kako skupina čiji je član predviđa da će ukupni broj zaraženih porasti na 32.735 kasno u utorak, na 38.207 u srijedu te na 44.599 u četvrtak.

U internom vladinom dokumentu koji je procurio prošloga tjedna navodi se da bi vrhunac epidemije mogao nastupiti najranije u srijedu, a da bi epidemija mogla završiti krajem travnja, pri čemu bi se, procjenjuje se, koronavirusom zarazilo oko 92 tisuće osoba.

Mnogi smatraju tu procjenu vrlo optimističnom.

Epidemija je izbila u Italiji 20. veljače, a do sada je umrlo 2.158 osoba.

Italija na današnji dan, inače, obilježava 159. godišnjicu ujedinjenja. Predsjednik države Sergio Mattarella svoje je sugrađane pozvao da u „teškim okolnostima punih neizvjesnosti i nesigurnosti ne zaborave na važnost zajedništva i predanoj borbi zajedničkim vrijednostima i ustavu republike“.

Građani su i dalje u karanteni, a društvene mreže neprestano preplavljuju snimke njihovih spontanih okupljanja na balkonima kako bi uz pjesmu pokušali, barem na trenutak, zaboraviti nevolju koja ih je zadesila.