Published On: Sri, pro 18th, 2019

Novcem se rješavala djece koja su obolila od raka

Gladna sirotinja na ulicama prepunim smeća, to je danas stvarnost Filipina koji se nisu ni danas oporavili od vladavine obitelji Marcos. Stoga je najnoviji dokumentarac ‘The Kingmaker’ Lauren Greenfield, koji se već okitio brojnim festivalskim nagradama širom svijeta, o bivšoj prvoj dami, zlgoglasnoj Imeldi Marcos, još jedno svjedočanstvo – iz prve ruke – o tome kakva je zapravo bila ova diktatorova supruga, piše Guardian.

Cijela obitelj Marcos protjerana je iz Filipina 1986. godine, a najbizarniji podatak obišao je svijet. U njezinoj garderobi pronađeno je 3.000 pari cipela. Ali i danas je ova 90-godišnjakinja zadržala dvorske manire i uvjerena je da i dalje svi moraju izvršavati njezine naredbe.

Da je kojim slučajem igrani film, bila bi riječ o komediji, no budući da je dokumentarni film sa stvarnom osobom, redateljica je dobila u glavnoj ulozi grotesknu osobu koja uopće ne razumije tko je i što je, niti ju je briga za gladnu i musavu filipinsku djecu kojoj kroz prozor otmjenog automobila daruje novčanice.

Imelda Marcos i američki predsjednik Lyndon Johnson | Author: Wikimedia CommonsWIKIMEDIA COMMONS

Sve dok ih narod nije protjerao iz njihove utvrde prije tridesetak godina, Imeldin suprug Ferdinand figurirao je kao predsjednik Filipina kojeg je nekoliko uzastopnih američkih predsjednika izdašno nagrađivalo gomilama novca zato jer je suzbijao komuniste i gazio građanska prava, te dopuštao američkoj mornarici da Filipini budu njihova udaljena vojna baza preko koje su kontrolirali taj dio svijeta i opskrbljivali svoje trupe u Vijetnamskom ratu.Naravno, od milijardi dolara koje su na Filipine ulijevane iz Amerike, obitelj Marcos je živjela poput kraljeva. Veliki dio novca, umjesto u osiromašenu zemlju, Imelda i Ferdinand prebacivali su na vlastite bankovne račune u inozemstvu, i kupovali nekretnine po SAD-u. među kojima je stan na Manhattanu tek manji dio nepokretne imovine.

Ta krađa u konačnosti ih je i koštala protjerivanja 1986. no nije to bilo klasično izgnanstvo. Spasili su ih Amerikanci i smjestili na Havaje. Imelda Marcos sada, u svojoj 90-oj godini života, pokušava obnoviti dinastiju i misli da bi njezin glupasti sin Ferdinand Jr. (nadimkom ‘Bongbong’) ili njezina kćer Shee mogli postati novi državni vođe.

Ipak, oni su svi minorni političari, a Imeldi su ipak u poznim godinama dopustili da se vrati na Filipine i da osnuje stranku koja jedva da je imala nekoliko desetaka članova.

U dokumentarcu, redateljica Green prikazuje i ostavštinu obitelji Marcos kao i kvazifašističkog filipinskog predsjednika Rodriga Duartea, koji u filmu s prijezirom kaže da tolerira Imeldu Marcos i njezinu obitelj jer su utabali put za njegov dolazak na vlast.

U početku se čini da će to biti jednostavno crno-humorni portret ali je film ‘The Kingmaker’ puno više od toga. To je tragična slika tiranije i korupcije na Filipinima koja bi mogla stati uz bok Joshu Oppenheimeru i njegovom ‘The Act of Killing’ (2012) i ‘The Look of Tilence’ (2014) o represiji i pokolju u Indoneziji.

U ovom portretu postoje izuzetno grozni trenuci kad Imelda Marcos, dok vodi kameru u svoj besprijekorni dom u Manili i kraljevski uzvišeno govori o svom načinu života i planovima za budućnost te otkriva koliko je bešćutna i grozna. Ili možda to dobro zna ali joj je sasvim svejedno.

Izaziva mučninu scena u kojoj iz automobila dijeli novčanice siromašnoj dječici na ulici, a nakon što ju vode u onkološki dječji odjel, Imelda bijesno govori pomoćniku:”Dajte mi malo novaca da im dam”.

Imelda Marcos | Author: Wikimedia CommonsWIKIMEDIA COMMONS

Film prikazuje i povijest obitelji, ona je bivša kraljica ljepote koja uživa u romantičnom braku s Ferdinandom, ambicioznim mladim političarem.

Jednom kad konačno dođe na vlast, Ferdinand više ne želi napustiti zemlju zbog državničkih putovanja jer živi u stalnom strahu da bi ga mogli svrgnuti. Stoga putuje Imelda, koja je njegova izaslanica od povjerenja na svim putovanjima oko svijeta, dok on može ostati na Filipinima i varati ju.

Ni ona njemu izgleda nije ostala dužna, a vrlo je simptomatičan kadar u kojem Imeldi ruku ljubi bivši kineski diktator Mao Ze Dong. Kad Imelda otkriva da ju suprug vara, postaje hladna i bešćutna osoba – još gora nego li što je ikad bila.

Ipak, bračni par je na vrhuncu moći zajedno krao novac namijenjen izgradnji cesta, željeznica, škola…  I pretvorili ga u dragulje, vrijedne umjetničke slike, elitne nekretnine, dok su brutalno gazili građanska prava i zatvarali, mučili i izgladnjivali vlastiti narod.

Njihov suparnik, Benigno Aquino, zatvoren je, prognan i na kraju ubijen, a njegova udovica Cory trebala je kasnije sama preuzeti mjesto predsjednice Filipina.

U filmu se nižu emotivni intervjui s ljudima koji su u vrijeme Marcosovog režima bili zvjerski mučeni i zatvarani, a prikazuje se i bizarni rezervat divljih životinja koje je Imelda dala napraviti na otoku Caluit, projekt koji je uključivao premiještanje stotina životnjskih primjeraka s kopna na otok koji je danas totalno zapušten, a preživjele životinje žive u groznim uvjetima.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare