Novalić u Mostaru poručio: Neću podnijeti ostavku

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je danas u Mostaru da ne namjerava podnijeti ostavku koju je od njega zatražio DF i da Vlada može funkcionirati.

On je dodao da ne očekuje da će se tri ministra iz DF-a sutra pojaviti na sjednici Vlade Federacije BiH.

“Ne očekujem da će doći, ali na poslu su. Oni su dali zakletvu da će raditi u interesu naroda FBiH i dok ne bude usvojena njihova ostavka oni to i moraju raditi”, izjavio je Novalić novinarima u Mostaru.

On je podsjetio da je predsjednik FBiH Marinko Čavara razriješio samo ministra energije i rudarstva Reufa Bajrovića /DF/.

“Sutra i u narednom razdoblju ići će reformski potezi. Rasplet može biti formiranje nove koalicije. Vidjeli smo jučer da ništa ne prolazi”, rekao je Novalić i dodao da nema informaciju o potencijalnim partnerima.

Premijer Federacije danas je u Mostaru saslušao zahtjeve gospodarstvenika koji, kako tvrdi, ne traže ništa drugo do onog što je on izložio u ekspozeu i što predviđa reformska agenda međunarodne zajednice.

Što se pak tiče novog zakona o radu i kada se može očekivati njegovo donošenje, premijer je kazao kako se do kraja ovog mjeseca moraju završiti pregovori između poslodavaca, Vlade i sindikata.

– Ako nešto ne bude usuglašeno onda će Vlada idući mjesec odlučiti što će se točno usvojiti – kazao je Novalić.

Predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Safudin Čengić, odgovarajući na pitanje kakav je odnos vlasti prema poslodavcima, kazao je kako su po prvi puta u prigodi da, ono što poslodavci smatraju da treba biti prioritet, bude uvršetno u program Vlade.

– Raduje nas da je to stavljeno na papir. No, ono što nas brine u ovom trenutku jeste činjenica da imamo sedam mjeseci iza sebe, a nemamo nikakvih konkretnih poteza. Očito je da su političke strukture unutar Federacije, zbog nemogućnosti međusobnog dogovora, praktično zaboravili na ono što su obećali na početku, a to je da su prioriteti gospodarstvo i reforme – kazao je Čengić.

Poslodavci su od federalnog premijera zatražili cjelovitu reformu opterećenja na rad, radno-pravnog zakonodavstva, reformu javne uprave te ukidanje raznih nameta koje poslodavce sprečavaju da budu konkurenti na tržištu.

Ekonomski stručnjak prof. dr. sc. Vjekoslav Domljan kazao je kako smatra da je u BiH vrlo teško upravljati ekonomijom sa strane potražnje te da bi se trebalo okrenuti ponudi i s te strane pokušati povećati proizvodnju.

Domljan je spomenuo i poreznu politiku kojom je, po njegovom mišljenju, vrlo važno poticati investiranje i zapošljavanje.

Govoreći o novom zakonu o radu, prof. Domljan je postavio pitanje koliko se time zakonom uopće može postići u situaciji kada imamo zaposlene od kojih neki i ne dobivaju plaću, a neki su minimalno plaćeni.

– Privatni sektor je vrlo slab, a na njegovim leđima sve počiva. Zbog toga treba raditi na razvijanju privatnog sektora, posebice podržavanjem investicija jer će to omogućiti da se BiH pomakne sa zadnjeg mjesta u Europi kada je u pitanju životni standard građana – kazao je Domljan.