Published On: Sri, tra 7th, 2021

Novalić najavio da FBIH sljedeći tjedan počinje izravne pregovore za nabavu 500 tisuća doza kineskog cjepiva Sinopharm

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je danas online sastanak sa županijskim premijerima, s ciljem premašivanja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, te harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Kako je priopćeno iz Ureda za odnose javnošću Vlade Federacije BiH, županijski premijeri su prezentirajući nove podatke o epidemiološkoj situaciji u kantonima, u posljednjih sedam dana, ukazali na uglavnom stagnirajuće stanje, međutim iako nije zabilježeno značajno povećanje broja novooboljelih sve više je pacijenata s težom kliničkom slikom ili potrebom za hospitalizacijom.

Prema epidemiološkoj situaciji u cijeloj Federaciji BiH, te posljednjim podacima zdravstvenog sektora, sedmodnevna incidenca na razini FBiH iznosi 324 slučaja na 100 tisuća stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Županiji Zapadnohercegovačkoj i Županiji Sarajevo. Ustvrđeno je da je neophodno pojačati nadzor nad provođenjem postojećih mjera.

“Premijer Novalić je upoznao prisutne s poduzetim aktivnostima Vlade FBiH za nabavku cjepiva za potrebe građana u FBiH. Naglasio je da su nabavka cjepiva i pomoć zdravstvenim ustanovama prioriteti u radu Federalne vlade, te dodao da se aktivno radi na poduzimanju svih dostupnih koraka koje FBiH može učiniti u trenutnoj situaciji”, priopćeno je.

– Pored ostvarenih kontakata s određenim veleposlanstvima izravno smo se obratili i američkim kompanijama, proizvođačima cjepiva protiv koronavirusa. Ostvarili smo kontakt i s Indijom. Ušli smo i u državni program s Kinom, te bi sljedećeg tjedna trebali početi i izravni pregovori za nabavku 500 tisuća doza kineskog cjepiva Sinopharm – rekao je Novalić.

Istaknuto je da su prisutni su informirani o najavljenoj količini, te dinamici pristizanja cjepiva u BiH iz Covax, te EU mehanizma, kako u ovom mjesecu tako do kraja drugog kvartala.

Također, istaknuto je da je u budućem procesu plana cijepljenja, nakon zdravstvenih radnika i prioritetnih skupina, potrebno i razmotriti redoslijed ostalih prioriteta, među kojima bi se trebala naći zanimanja koja po prirodi svog posla ostvaruju veliki broj kontakata, kao što su medijski radnici, zaposleni u trgovinama, te ugostiteljskom sektoru.

Federalni premijer je upoznao županijske premijere da Vlada FBiH aktivno priprema program podrške zdravstvenom sektoru u iznosu od 60 milijuna KM, a koja se odnosi na pomoć zdravstvenim ustanovama i kliničkim centrima, te da se vrlo brzo treba naći i na dnevnom redu Vlade FBiH.

“Također se osvrnuo na značaj održavanja likvidnosti Federacije koja jeste jamac stabilnosti zdravstvenog, mirovinskog i socijalnog fonda, te da ohrabruju posljednji službeni podaci o pozitivnim ekonomskim trendovima u Federaciji, a koji pokazuju da su izravni porezi u prvom kvartalu ove godine veći za 43 milijuna KM ili 3,36 posto u odnosu na prošlu godinu. Prema podacima Porezne uprave FBiH u posljednjih mjesec dana zabilježen je i rast broja zaposlenih za 1.400 osoba”, priopćeno je.

Sastanku su prisustvovali i zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, županijski ministri zdravstva, predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH, te imunolog akademik Jasenko Karamehić.

U dopisu iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH zaključeno je da je današnji sastanak nastavak dogovorenog zajedničkog djelovanja i bolje koordinacije između premijera u FBiH na tjednoj razini, a sljedeći sastanak putem video linka bit će održan u ponedjeljak./HMS/