Published On: Pon, ruj 19th, 2016

NOVALIĆ: Moraju se smanjiti opterećenje na rad, na plaću i parafiskalni nameti

Reformska agenda, s posebnim osvrtom na poreznu reformu u cilju rasterećenja poslodavaca i smanjenja cijene rada, bila je tema sastanka premijera Federacije BiH Fadila Novalića s članovima Udruge poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i brojnim gospodarstvenicima u Zenici.
Ideja organizatora, Udruženja poslodavaca, bila je predstavljanje reformske agende s pozicije Vlade FBiH, kako će se ona provoditi u naredne dvije – tri godine, s naglaskom na probleme opterećanja na rad, što najviše u ovom trenutku zanima poslodavce.
– Pokušavamo, kao partneri, imati jednu vrlo aktivnu ulogu, te smo već Vladi predstavili svoja razmišljanja i usmjerenja. Smanjenje doprinosa može značajno smanjiti nezaposlenost u FBiH, ali i shvaćamo kako će Vlada, s druge strane, imati pad prihoda u fondovima. Spremni smo napraviti takav model s realizacijom u više faza, koje će kasnije donijeti smanjenje doprinosa – kazao je za Fenu predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.
– Prihvaćamo zahtjev poslodavaca kako se mora smanjiti opterećenje na rad, obveze na plaću i parafiskalni nameti, i mi smo u Vladi već u postupku smanjenja parafiskalnih nameta. Već su skinuti neki parafiskalni nameti za šume i turizam, a sada smo u pismu namjere umanjiti i neka druga davanja. Za radikalno smanjenje obveza moraju se napraviti drugi zahvati u poreznom sustavu, kao što su porezi na višak imovine, luksuz, na hazardne igre, koncesije i drugo. Mi smo napravili popis svih parafiskalnih nameta koji nisu na razini Federacije, ostali su stvarno mnogobrojni nameti na razini županija i općina, ali ćemo sa županijama tražiti eliminaciju tih parafiskalnih nameta – istaknuo je premijer Novalić.
Dnevnik.ba

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x