Published On: Sri, lis 31st, 2018

Novac kralja Tvrtka II. Kotromanića na markama HP Mostar

Na Svjetski dan štednje Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je dvije prigodne poštanske marke „Numizmatika – Novac kralja Tvrtka II.“

Stjepan Tvrtko II. Kotromanić (Bobovac, oko 1380 – † 22. studeni 1443.), ban i kralj u Bosni iz dinastije Kotromanića; živio je i vladao u vrlo burnom razdoblju hrvatske povijesti gdje su se smjenjivali utjecaji dviju sila (smanjujuće Ugarske s jedne strane i rastuće sile Osmanskog Carstva), tako da je vladao u tri razdoblja (1404. – 1409.), (1421. – 1433.) i (1435. – 1443.).

Kralj Tvrtko II. je zasigurno jedan od najvještijih hrvatskih plemića, ako uzmemo u obzir okolnosti pod kojima je vladao.

Tvrtko II. ostavio je vidljive tragove u povijesti srednjovjekovne bosanske države na političkom, ekonomskom i kulturnom polju.

Nakon što se dugo vremena u Bosni koristio dubrovački i mletački, počeo je kovati svoj novac.

Poznate su tri vrste Tvrtkova novca: groš, dinar i poludinar.

Ovaj novac predstavlja i tipološku novinu u bosanskoj kovnici. Napušta se praksa da se s jedne strane nalazi lik vladara, a s druge lik Isusa Krista.

Na novcu kralja Tvrtka II. na aversu se nalazi kraljevska titula i grb, a na reversu lik svetoga Grgura Nazijanskog.

Na markama su prikazani dinar i groš koji se nalaze izloženi u Muzeju Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici.

Autor markica, koje se u poštanskom prometu nalaze od 31. listopada 2018., je Manlio Napoli.

Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare