Published On: Pon, ožu. 6th, 2017

Nova uredba o imigrantima: Iračanima ipak neće biti zabranjen ulazak u zemlju

Američki predsjednik Donald Trump uklonit će Irak s popisa zemalja čiji državljani neće 90 dana moći u Sjedinjene Države, pošto mu je prvu verziju uredbe o imigrantima blokirao savezni sud, objavio je izvor iz Bijele kuće.

Ostalih šest većinski muslimanskih zemalja, Iran, Libija, Sirija, Somalija, Sudan i Jemen ostat će na popisu, prenosi Hina.

Irak je uklonjen s liste pošto je iračka vlada uvela dodatne mjere kontrole imigracijske procedure i zbog zajedničke borbe protiv Islamske države, rekao je izvor. Tisuće Iračana borile su se rame uz rame s Amerikancima protiv džihadista ili im u tome logistički pomagali.

Nova izvršna uredba, koju bi Trump trebao potpisati u ponedjeljak, neće zahvatiti niti desetke tisuća stalnih stanovnika SAD-a, vlasnika zelene karte, iz navedenih zemalja.

Izvršna uredba od 27. siječnja zabranjivala je ulazak u SAD državljanima sedam zemalja s muslimanskom većinom kroz 90 dana, izbjeglicama 120 dana, a sirijskim izbjeglicama trajno.

Izazvavši kritike u cijelom svijetu i val prosvjeda u SAD-u, uredba je suspendirana odlukom američkog suda.

Trump međutim čitavo vrijeme snažno brani uredbu te kaže kako je ona potrebna da bi se Amerikanci zaštitili od terorista koji bi mogli ući u SAD iz jedne od zemalja na koje se odnosi zabrana

Trump se odlučio na novu verziju uredbe jer misli da će je tako lakše braniti na sudovima. /prvi.tv/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer