Published On: Wed, Jun 28th, 2017

Nova tvrdnja povjesničara Klasića: Kad HDZ postane slab ekstremizam buja i HDZ ga nema pod kontrolom

Gost N1 Studija uživo bio je povjesničar Hrvoje Klasić. Osvrnuo se na najavljeno postavljanje ploče Juri Francetiću u Otočcu, ploču u Jasenovcu, promjenu imena Trga maršala Tita…

Krenimo s Francetićem. To je još samo ideja. Državni vrh je jako oštro reagirao na ovu ideju, ali ploča u Jasenvocu je i dalje na mjestu. Usporedimo to.

Francetić je zapovjednik Crne legije. On je u ime Pavelića zapovjednik za Bosnu. U trenutku kad se zna gdje završava stanovništvo BiH. On se u zadnje vrijeme prikazuje kao heroj. Pogledajte TV kalendar na HRT-u. Pogledajte što se govori o karizmatičnom zapovjedniku kojeg dio stanovništva smatra herojem, a dio zločincem. To je čovjek koji je na Kozari bio u operaciji poslije koje je 50 tisuća Srba odvedeno u Jasenovac i njemačke logore.

 

Što se tiče Jasenovca. ZDS je ustaški pozdrav. Zašto imamo ovu situaciju i činjenicu da se svi protive ploči Francetiću, ali s druge strane imamo Milu Budaka koji ima ulice po gradovima? To je zbog nedosljednosti iz 90-ih. Mislim da sam nedavno pitao jednog odvjetnika je li protuzakonito pokrenuti ustaški pokret u Hrvatskoj. U principu nije. Je li zabranjeno isticati ustaške političare zapovjednike? Problem je što je taj HOS-ov grb takav jer tada to nije bilo zabranjeno. Problem je smeta li to društvu. Mislim da je velikom dijelu svejedno, a glasnoj manjini ne smeta. Tu su neki političari i intelektualci koji to nastoje poistovjetiti s antifašističkom borbom i sa samom Jugoslavijom.

 

Dan danas su ljudi osuđeni za ratne zločine šeću javnim prostorom. Nije se puno promijenilo od 90-tih?