Published On: Pon, sij 7th, 2013

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA: Što skrivaju misteriozni tuneli ispod Baščaršije…

Priča stara nekoliko godina, točnije od kraja 2008. godine, kada su tokom rekonstrukcije ulice Prote Bakovića na Baščaršiji otkriveni misterizoni tuneli, ovih dana je ponovo aktualna… Ostavština od prije 500 godina mogla bi postati nova turistička atrakcija u srcu starog jezgra Sarajeva.
Naime, riječ je o svojevrsnom sustavu podnog grijanja koji je u tunelima ispog Baščaršije proveden još davne 1512. godine, u doba kada je na ovoj lokaciji izgrađen Firuz-begov hamam, a koji je kasnije grijao brojne trgovačke radnje i poslovne objekte u krugu od stotinjak metara.
– Hammam je bio turski, ali se arhitektonski oslanja na antička, odnosno rimska kupatila. Ispod hamama nalazi hipokaus ili ćulhan, odnosno ono što ljudi zovu tunelima. To je, ustvari, mjesto na kojem se loži vatra, a strujanjem zraka, putem sustava cijevi, toplina se prenosi duž cijelog poda. Osim što se dobivalo podno grijanje, na ovaj način je osiguravana i vruća voda za hamam, pojasnio je za današnji Dnevni avaz bh.. arheolog Mirsad Avdić, jedan od Clave tima Društva arheologa 1894, koji su vršili početna arheološka istraživanja na ovom lokalitetu.
Firuz-begov hamam postojao je do 1815. godine, kada je zatvoren i od kada se podzemnim tunelima, sve do njihovog otkrivanja, niko nije bavio.
Otkriće podnog sistema grijanja s početka 16. vijeka u jezgru današnje Baščaršije, privuklo je interes brojnih stranih ulagača, koji u ovom prostoru prepoznaju izvanrednu buduću turističku atrakciju. S bozirom da je Firuz-begov hamam već proglašen nacionalnim spomenikom, obnova ovakvog objekta bila bi i veliko nacionalno blago za Bosnu i Hercegovinu.
I dok se tek rijetke evropske prijestolnice mogu pohvaliti da su prije 500 godina imale najobičniju kanalizicaju, dotle se u Sarajevu razvijao napredan sistem podnog grijanja i svijest o energetskoj efikasnosti.
(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)