NOVA TEORIJA: Vučića napali Lukačevi momci u civilu?

‘Mogući su namjerni previdi planirani iz Banja Luke kako bi se skrenula pažnja sa suštine 11. srpnja i njegovog značenja”, naveli su iz Stranke za BiH, komentirajući događanja tijekom komemoracije održane u povodu 20 godina od genocida u Srebrenici.

Iz Stranke za BiH navode da se u sličnim događajima, pa i manjim propustima u osiguranju javnih okupljanja, ne stavlja fokus na one koji naprave nerede, koji svakako trebaju odgovarati, nego ozbiljne države traže dubinske uzroke koji su temeljni krivci za ukupnu sigurnost mjesta događaja.

”Jako je važno biti hladne glave i vratiti se na temu zašto političari iz manjeg bh. entiteta već dvadeset godina ometaju, usporavaju i razbijaju stavljanje sigurnosnih snaga pod kontrolu države. Jasno se može vidjeti u svim dokumentima pa i novinskim napisima da je uvijek opstrukcija dolazila iz bh. entiteta koji je administrativno upravljan iz Banja Luke”, navodi se u priopćenju.

U Stranci za BiH posebno važnom činjenicom smatraju da je Banja Luka uvijek insistirala da u svim eventualnim reformama sigurnosnog sustava ostane ime policije Republike Srpske što je uvredljivo upravo za žrtve genocida nad kojima je taj isti sustav počinio genocid 1995. godine.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić kaže kako to nije samo njegovo mišljenje nego i činjenica utvrđena Presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu.

Podsjetio je da je ta ista policija tokom organiziranja i pripreme obilježavanja 20. godišnjice genocida obećavala maksimalnu sigurnost u Potočarima, što je lako provjerljivo.

”Zatim, po samom priznanju ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, on je dao nalog da se njegove policijske snage preobuku u civilna odjela i uđu u Memorijalni centar čime nas dovodi do dva moguća zaključka: jedan je da je izravno preuzeo kompletno osiguranje događaja, a drugi je, da su možda njegovi pripadnici u civilu isprovocirali cijeli događaj?! Dok se ne dokaže da nisu, imamo pravo na sumnje jer su prekoračili ovlast”, naglasio je Jerlagić.

Ova druga varijanta s političkog aspekta, smatra, može biti posebno zanimljiva.

Mišljenja je da Banja Luci na čelu s Miloradom Dodikom nikako ne odgovara bolja suradnja Sarajeva i Beograda, ili kako se u posljednje vrijeme govori, ”pomirenja Bošnjaka i Srba”.

Dodik glorificira ulogu Karadžića i Mladića, naglasio je Jerlagić te dodao da konstantno pravi tenzije i ometa suradnju dvije zemlje.

Rezultat takve politike jeste, po njegovom mišljenju, da sebe održava na vlasti, produbljuje nestabilnost čitave regije, a samim tim ugrožava i ekonomski napredak, a Srbiju gura u izolaciju.

”Iako je teško tražiti sistemsku odgovornost u sustavu koji ne funkcionira, moraju se oglasiti preciznije ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i direktor SIPA-e Goran Zubac”, zaključio je Jerlagić.

Istodobno, srbijanski mediji objavili su kako srpske službe sigurnosti ”imaju snimke i fotografije koje dokazuju” kako iza napada na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića stoji izvjesni Asim S. za kojeg navode da je”visoki dužnosnik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije”.