Published On: Sub, sij 4th, 2014

NOVA TEHNOLOGIJA PROŠNJE U ROMA: Bacaju se pred automobile

Romska djeca, koja na ulicama Beograda brišu stakla automobila zaustavljenih na semaforima, odnedavno su počela simulirati ozljede, bacajući se ispred vozila, da bi potom iznudili novac od preplašenih vozača – priopćio je Beogradski sindikat policije i policijskih starješina.

U spriopćenju se navodi da se djeca bacaju pored ili ispred vozila koja usporavaju pred semaforima, kako bi potom ucjenjivali vozače da ima daju krupniju “lovu”, nego što bi to zaradili brisanjem prozora na automobilu.

Iz sindikata upozoravaju da se tu nađu i stariji Romi koji “asistiraju” navodno ozlijeđenom dječaku, iznuđujući novac od vozača koji je u panici da je olijedio dijete.

U priopćenju se podsjeća da se takav slučaj dogodio policajcu, članu ovog sindikata dok se vozio privatnim automobilom, kada je romski dječak, u pokušaju simulacija prometne nezgode, zaista slomio nogu.

Policijski sindikat ocjenjuje da su centri za socijalni rad propustili se angažirati i skloniti ovu djecu s ulica u okviru mjera socijalne zaštite, ali da ništa manje nije odgovoran ni MUP Srbije, jer je ovdje vrlo vjerojatno riječ o izvršenju kaznenog djela trgovina ljudima, odnosno prinuđivanje maloljetne osobe da na ovaj način riskira život.

Sindikat beogradske policije i policijskih starješina upozorava da će u narednom periodu biti sve više kriminalnih radnji koje policija mora trenutno suzbijati, jer vlada velika nemaština i bijeda, a s njima raste i kriminal, pa čak i ovako bizaran kao što je riskiranje dječijih života na ulicama Beograda.