Published On: Pon, ožu. 6th, 2017

Nova studija sugerira da trudnice ne bi trebale koristiti lak za kosu, zbog zabrinjavajućeg utjecaja koji ima na mušku djecu

Upozorenje oko upotrebe laka za kosu stiže nakon što su novom studijom prikupljeni dokazi koji upućuju na to da kemikalije koje lakovi sadrže mogu biti uzrok rastućeg broja urođene mane koja pogađa mušku djecu. Pedijatri sugeriraju da korištenje lakova za kosu i nekih šampona za koloriranje kose udvostručuje rizik hipospadije.

Radi se o urođenom poremećaju razvoja spolno-mokraćnog sustava kod kojeg se vanjski otvor mokraćne cijevi ne nalazi na vrhu penisa pa je potrebna kirurška intervencija da se spolovilo korigira. Jedna od teorija je da kemikalije u takvim proizvodima remete muške hormone i interferiraju sa razvojem muških genitalija u ključna prva tri mjeseca trudnoće. Hipospadija pogađa jednog od 250 muškaraca, često ti muškarci imaju problema u vezama te psihološke i emotivne traume kroz cijeli život.

Broj operacija stalno se povećava

Otvor mokraćne cijevi, meatus, zna se nalaziti na vratu ili čak u korijenu penisa, umjesto na vrhu. Stanje je povezano i s nespuštenim testisima i problemima plodnosti. Broj operacija korekcije takvog stanja iz godine u godinu se povećava i izgleda udvostručuje. Tim liječnika koji je proveo istraživanje kaže da izlaganje kemikalijama koje remete endokrine hormone u maternici može poremetiti razvoj muških genitalija u maternici.

Studiju je provela Amiens University Hospital u Francuskoj, prateći korištenje kozmetike za kosu i pesticida kod žena koje su rodile muško dijete sa i bez hipospadije. Veza nije nađena kod korištenja boja za zidove, otapala, benzina, tinte, ljepila i sredstava za čišćenje u kućanstvu ali korištenje kozmetike za kosu povećalo je rizik za 80 posto. Studija je objavljena u časopisu International Journal of Environmental Research and Public Health.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer