Published On: Ned, pro. 9th, 2018

Nova šefica njemačkog CDU-a ima novi plan za migrante

Nova čelnica njemačkih Kršćanskih demokrata (CDU) zacrtala je u nedjelju plan za izmjenu stranačke migracijske politike prije europskih izbora sljedeće godine signalizirajući da može prekinuti s liberalnim pristupom svoje mentorice Angele Merkel.

Konzervativna stranka je u petak izabrala Annegret Kramp-Karrenbauer da zamijeni Merkel na njezinu čelu učinivši je tako čelnim kandidatom za sljedeću kancelarku Njemačke, najvećeg europskog gospodarstva, piše Hina.

Ipak, tijesna pobjeda nad konzervativnijim Friedrichom Merzom pokazala je podjele u najvećoj njemačkoj stranci koje Kramp-Karrenbauer mora nastojati prevladati prije glasanja za Europski parlament i izbora u četiri savezne njemačke države 2019.

Velike podjele

Jedna od najvećih podjela je oko migrantske politike.

“Želim sazvati ‘radnu raspravu’ o migraciji i sigurnosti sa stručnjacima i kritičarima migrantskih i izbjegličkih politika kako bi se radilo na konkretnim poboljšanjima”, rekla je Kramp-Karrenbauer tjedniku Bild am Sonntag.

“Naš će se program za europske izbore temeljiti na tim rezultatima”, dodala je.

Merkeličin pristup otvorenih vrata 2015. urušio je njezinu popularnost i doveo do gubitaka na regionalnim izborima izazvavši njezinu odluku u listopadu da se odrekne dužnosti stranačke čelnice. Ona namjerava nastaviti dužnost kancelarke sve do narednih saveznih izbora 2021.

Izabravši Kramp-Karrenbauer CDU se odlučio za kontinuitet, ali je nova čelnica rekla njemačkoj javnoj televiziji da to ne isključuje neke promjene.

“Stojite na ramenima svojega prethodnika. Što je dobro, nastavlja se, a tamo gdje ima prostora za promjene, mi ćemo napraviti promjene”, rekla je televiziji ARD.

Pitanje koje nanosi štetu stranci

Mada je Kramp-Karrenbauer bila manje kritična prema migrantskoj politici Angele Merkel nego njezini suparnici u natjecanju za mjesto čelnika stranke, ona je ipak govorila da migranti moraju učiti njemački, a da oni s kriminalnim dosjeima ne mogu ostati. Naglasila je da CDU ne smije predugo razmišljati o tom pitanju koje mu nanosi štetu.

Jedan od njezinih glavnih zadataka na izborima u tri istočne savezne države bit će vratiti birače koji su se okrenuli populističkoj Alternativi za Njemačku (AfD) koja je iskoristila strahove od masovne imigracije.

Ušavši u parlamente svih 16 saveznih država i s popularnošću od oko 14 posto, AfD je glavna oporba u saveznom parlamentu Merkeličinoj velikoj koaliciji koju čine CDU, njegov konzervativni bavarski saveznik CSU i socijaldemokrati (SPD).

Istraživanje javnoga mišljenja Emnid pokazalo je popularnost konzervativnog bloka od 29 posto, što je za 1 postotni bod više nego prošli tjedan, ali niže nego 32,9 posto na prošlogodišnjim izborima, što je već tada bio njihov najniži rezultat od 1949. SPD se srozao na 15 posto s 20,5 posto na izborima.

Bivši SPD-ov kancelar Gerhard Shroeder je rekao listu Handelsblattu da je CDU pogrešno odabrao.

“Merz je davao izgleda da se dvije glavne stranke udalje jedna od druge čime bi frakcije na ljevici i desnici oslabjele. To nije važno samo za CDU i SPD nego za cijelu Njemačku”, rekao je./HMS/