Published On: Tue, Jun 20th, 2017

NOVA ŠEFICA HRVATSKE DIPLOMACIJE NAJAVILA: Prva zemlja koju ću posjetiti bit će Bosna i Hercegovina

U Hrvatskom saboru prisegnula je nova ministrica vanjskih i europskih poslova te potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić. Uspjeh joj je poželio i njezin prethodnik Ivo Davor Stier, s kojim će primopredaju obaviti do srijede.

Gostujući u Dnevniku Hrvatske televizije najavila je kontinuitet u vanjskoj politici. -Ovo je vlada kontinuiteta, izjavila je nova ministrica istaknuvši da će MVEP pod njezinim vodstvom nastaviti intenzivno raditi na jačanju suradnje sa zemljama jugoistočne Europe, kao i na afirmiranju hrvatskog mediteranskog identiteta i srednjoeuropske dimenzije.

Podsjetila je da Hrvatska ovaj mjesec završava jednogodišnje predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) te da se 1. srpnja, 12. put zaredom, održava tradicionalna međunarodna konferencija Dubrovnik Forum koja će biti posvećana temi jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi.

Pejčinović Burić najavila je da će prva država koju će posjetiti biti Bosna i Hercegovina gdje će sudjelovati na zajedničkoj sjednici hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH.

-To će biti prilika za razgovor o raznim otvorenim pitanjima i daljnjoj suradnji, a potpisat će se i nekoliko ugovora, kazala je.

Nastavit će raditi i na rješavanju otvorenih pitanja sa Srbijom. -Srbija je druga zemlja u našem okruženju s kojom imamo dosta otvorenih pitanja, od granice do nestalih, do pitanja jurisdikcije (za ratne zločine) koju oni imaju, a mi ne priznajemo. Mislim da trebamo početi rješavati otvorena pitanja, kazala je, najavivši da će se uskoro nastaviti s radom na rješavanju pitanja granice.

Uskoro ćemo formirati komisiju za granicu koja je prekinuta od strane Srbije prije šest, sedam godina. Mislim da su problemi brojni, ali da ima tema u kojima možemo napraviti korake, kazala je novoizabrana šefica hrvatske diplomacije.

Glede najave stalnog arbitražnog suda u Den Haagu da će 29. lipnja donijeti odluku o morskoj granici sa Slovenijom, ministrica je istaknula da je za Hrvatsku taj postupak formalno-pravno završen. Za nas je najvažniji trenutak onaj čas kada je Hrvatski sabor donio odluku da prekidamo taj postupak koji je nažalost kompromitiran do te mjere da se nije mogao nastaviti dalje, kazala je. -Za nas nema dvojbe oko toga je li taj proces kontaminiran i završen, rekla je dodajući kako je Hrvatska o tome obavijestila sve članice UN-a i Sloveniju i s te strane ne očekuje nikakve probleme. Na pitanje hoće li ta odluka pogoršati odnose sa Slovenijom, izrazila je nadu da neće.

Hrvatska ministrica je najavila i jačanje suradnje s Rusijom, podsjetivši da je premijer Plenković za veleposlanika u Moskvu poslao jednog od ponajboljih hrvatskih karijernih diplomata Tončija Staničića. -Sigurno je stav Vlade i bit će stav MVEP-a da prema Moskvi otvaramo kanale suradnje. Ne moramo misliti isto da bismo surađivali, kazala je. Izrazila je uvjerenost da će uskoro biti riješeno i pitanje rotacije drugih veleposlanika./HMS/