Published On: Sat, Jun 29th, 2013

NOVA SAD/OHR PLATFORMA VIŠE SE I NE KRIJE: PDP, SDA i HDZ 1990. postižu programski dogovor?

martin-raguz Predstavnici izaslanstva Centra za nove inicijative među kojima su bili Martin Raguž (HDZ 1990.), Igor Crnadak (PDP) Senad Šepić (SDA), Amer Obradović (CNI) te Sabina Woelkner (KAS) susreli su se jučer s prvim ljudima ureda njemačke kancelarke Angele Merkel kao i njezine stranke CDU te Bundestaga i Ministarstva vanjskih poslova, pa iako se radilo o protokolarnom susretu, nezaobilazna tema je bila i vruća politička situacija u BiH u kontekstu zastoja europskog puta.
Ipak, iza protokolarnog dijela susreta naziru se obrisi nečega što bi moglo voditi novom programskom dogovoru pučkih stranaka u BiH uoči izbora iduće godine, a što bi u konačnici trebalo dobiti blagoslov kako CDU-a, tako i Europske pučke stranke čiji je dio politička opcija Angele Merkel. Iz dobro obaviještenih izvora doznajemo kako se već jedno vrijeme razvija ideja o postizanju suradnje narodnjačkih stranaka iz BiH na polju nekoliko politika, a što već ima potporu u Bruxellesu od Europske pučke stranke. Tu se ne bi radilo o koaliciji nego o suradnji na programskim ciljevima, a u igri su, osim HDZ-ova i PDP te SDA, no uz otvorena vrata i drugima koji razvijaju slične programske ciljeve.

Prekinuti stanje podjela 

Bez obzira što se takvo što ne može nazvati predizbornom koalicijom, radilo bi se o projektu s konkretnim ciljevima koje će spomenute stranke preuzeti na sebe te raditi na njima ukoliko budu dio vlasti nakon općih izbora.
Raguž je za naš list kazao kako je vrlo zadovoljan razgovorima koji su se vodili u Berlinu i koji idu u tom smjeru da HDZ 1990. bude prepoznat kao kredibilan partner međunarodnoj zajednici i Europskoj uniji u budućem razdoblju. Raguž, koji je inače posjetom Berlinu napravio puni krug u svojoj kampanji za izbor na predsjedničku funkciju u stranci, misli kako je vrijeme da određene političke stranke, među kojima je “devedesetka”, prekinu stanje konfrontacija i podjela te napuste potrošeni koncept političkog djelovanja, a sve s ciljem dijaloga i kompromisa. On je u Berlinu upravo predstavio i svoje smjernice djelovanja koje će realizirati ukoliko postane prvi čovjek HDZ-a 1990. uz potvrdu kako je ta stranka spremna sudjelovati u jednom pučkom, narodnjačkom programu s konkretnim ciljevima za izvući zemlju iz krize.

Ekonomija na prvom mjestu

Istodobno, prvi čovjek PDP-a Mladen Ivanić potvrdio je našem listu kako ne bi imao ništa protiv projekta suradnje narodnjačkih stranaka o čemu se govori već jedno vrijeme. Ipak, to bi moralo uključivati ciljeve koji će biti realni i ispunjivi te prihvatljivi svim stranama, no u prvom redu radilo bi se, naglasio je, o ekonomskim pitanjima na kojima bi ove stranke radile.
Na naše pitanje zbog čega se izbjegava spominjanje koalicije, Ivanić je pojasnio kako do provedbe izbora neće biti poznato kako će koja stranka proći u određenom dijelu BiH, tako da bi programski dogovor o nekoliko konkretnih pitanja bio bolji izbor. Naravno, na tomu će se raditi ukoliko navedene stranke uđu u vlast na državnoj razini.

Piše: Dario Pušić