Published On: Thu, Aug 20th, 2020

Nova politička stranka u Švedskoj, ”Arapska stranka”, tvrdi da će preuzeti odgovornost za arapski narod i negira plan o potencijalnom ”arabiziranju” te skandinavske države

Nova Arapska stranka u Švedskoj, osnovana radi borbe za prava arapskog stanovništva zemlje, zavjetovala se da će pomoći integraciji “i zaštititi prava Arapa”, negirajući pritom tvrdnje da bi “mogla arabizirati Švedsku”.

Prema internetskoj stranici stranke, može se vidjeti da stranka zauzima “socijalističku orijentaciju s određenim kapitalističkim elementima”, naglašavajući da je “sekularna stranka i da unutar predstavnika stranke nisu dopušteni nikakvi vjerski simboli ili odjeća”.

Trenutno, ciljevi stranke su borba protiv “isključenosti, zabrinutosti za budućnost, podjele i nedostatka osjećaja za zajednicu”. Istovremeno stranka će se boriti za smanjivanje stopa “kriminala i nezaposlenosti u istoj skupini”.

Očekuje se da će stranka svoj detaljan manifest objaviti u rujnu, no u međuvremenu nastalo je nekoliko preduvjeta za učlanjenje u tu stranku uključujući i ove: arapska pozadina od najmanje jednog roditelja iz nekoliko naraštaja, kao i švedsko obrazovanje na visokim fakultetima i čistu kaznenu evidenciju.

Međutim, barem jedan član stranke kao i kontakt osoba, 33-godišnji muškarac sa sjedištem u Malmöu, osuđen je 2017. godine za nezakonite radnje prijetnji i uznemiravanja, iako stranka osporava težinu tih kaznenih djela.

Kako bi izbjegla bilo kakvu sustavnu diskriminaciju, Švedska ne drži demografske brojke prema etničkoj pripadnosti, ali je na početku desetljeća u Švedskoj bilo 155.000 arapskih govornika ili otprilike 1,5 posto od ukupnog broja stanovništva.

Migracije u zemlju dramatično su narasle u idućem desetljeću, a samo 2015. godine u Švedsku je stiglo 163.000 azilanata, uglavnom s Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Popis stanovništva trebao bi biti proveden 2021. godine, što bi moglo posvijetliti značaj i potencijalni utjecaj, koji bi nova Arapska stranka mogla imati i kakav bi mogla očekivati u švedskoj javnoj politici u godinama koje slijede, piše Logično.com