Published On: Čet, ruj 27th, 2018

NOVA PETLJANIJA Bošnjaci preko vitalnog nacionalnog interesa žele osigurati nametanje predstavnika Hrvatima: Hoće li uspjeti entitetski udar na državu?

Klub Bošnjaka federalnog Doma naroda donio je odluku o pokretanju procesa zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH u slučaju donošenja Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata  u Parlamentu FBiH. Prevedno, traže da se utvrdi kako je bošnjački vitalni nacionalni interes birati Hrvatima političke predstavnike.

Klub Bošnjaka smatra kako je predloženi Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH vitalni interes bošnjačkog naroda u FBiH i ovom odlukom žele da se o njemu izjasni i Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH.

U obrazloženju su naveli kako je neophodno da se ovakav akt razmatra u Domu naroda Parlamenta FBiH po proceduri predviđenoj Ustavom FBiH i sukladno Posolovniku o radu Doma naroda Parlamenta FBiH.

“Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH smatra da je donošenje zakona o izbornim jedinicama i broju mandata vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u Federaciji BiH prije svega jer se radi o aktu važnom za sva tri konstitutivna naroda i njihovoj adekvatnoj zastupljenosti u Domu naroda kao organu vlasti”, navodi se.  Naveli su kako zbog svega toga žele da zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH dobije na odgovarajući način i legitimitet Ustavnog suda FBiH odnosno Vijeća za zaštitu nacionalnih interesa.

Odluku o tomu da je donošenje zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH nacionalni interes bošnjačkog naroda u FBiH potpisao je predsjednik tog Kluba, SDA-ov Osman Ćatić kao i dopredsjedatelj federalnog Doma naroda, Jasenko Tufekčić. Odluku su potpisali i Aliefendić Almedin, Goran Akšamija, Ismet Sarajlić, Imamović Lejla, Fuad Hadžimehmedović, Kutrović Mustafa, Muhamed Kozadra, Mehmed Mahmić, Amor Mašović, Mušović Sanel, Anes Osmanović i  Refik Poparić.

Podsjetimo, na zahtjev Kluba Bošnjaka danas bi trebala biti održana izvanredna sjednica na kojoj bi se izlasnici trebali izjasniti o predloženom zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Inače, predloženi svebošnjački zakon u suprotnosti je s Ustavima BiH i Federacije BiH, Daytonskom sporazumu i ne provodi odluku Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić koja se odnosi na izbor izaslanika u federalni Dom naroda.

Podsjetimo, o predloženom zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH izaslanici su se trebali izjasniti na današnjoj sjednici i to na način da zakon dobije potporu većine u svakom od Klubova naroda u Domu naroda.

Također, ovim zakono m, bošnjački izlasnici stavili su entitet, Federaciju BiH, iznad države BiH i njih institucija jer bi se o problematika Izbornog zakona BiH trebala riješavati u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ovo je prvi put u povijesti rada federalnog Doma naroda da predlagači vlastitog zakona ne žele da se o njemu izjašnjavaju Klubovi naroda kako je to ustaljena praksa, nego traže da se o zakonu izjašnjava Ustavni sud FBiH.

Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare