Published On: Pet, lip 10th, 2022

Nova marka HP Mostar ”Mitovi i flora – Božica Morana”

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku ”Mitovi i flora 2022.” s motivom slavenske božice Morane i čempresa.

Božica osvete i smrti Morana kći je Peruna, vrhovnog boga slavenskog panteona, a predstavlja božicu prirode. U početku je mlada djevojka i nevjesta, zatim postaje osvetnica i na kraju, kada dolazi zima, pretvara se u samu Smrt.

Morana se zaljubljuje u boga plodnosti i vegetacije Jarila, ne znajući da joj je brat kojega je Perunov suparnik Veles ukrao iz kolijevke, odveo u podzemni svijet i odgojio kao svoga sina. Njihovu svadbu naviješta kukavica, a Moranina braća za dar joj kuju zlatni vijenac, prsten i ključ koji otvara grad. Kada je Jarilo iznevjeri, Morana naređuje svojoj braći da ga ubiju te se on vraća natrag u pozemni svijet i ponovno se oživljava neprijateljstvo između Peruna i Velesa.

Cijela priroda tuguje, vene i smrzava se, stiže zima. Morana postaje opasna, stara božica tame i leda postupno postajući sama Smrt. Mit se ponavlja svake godine, dolaskom proljeća u Morani nestaje zloća i tada se ponovno pojavljuje u liku prekrasne djevojke. Čempres je simbol tuge i često raste na grobljima u blizini grobova.

Autorica likovnog rješenja je Karolina Marušić, a marka se u poštanskom prometu koristi od 22. svibnja 2022. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare