Published On: Sub, lip 29th, 2019

NOVA LICA U BH POLITICI: Ivo Komšić predsjedatelj; Lagumdžija i Komšić u Predsjedništvu

U Sarajevu je danas, na prvoj skupštini Pokreta socijalne pravde i demokracije, izabrano Predsjedništvo kao službeno rukovodstvo novoformirane organizacije.

Pored usvojenog proglasa Pokreta socijalne pravde i demokracije, izabrano je ukupno 20 članova predsjedništva, dok je kao predsjedatelj izabran Ivo Komšić.

Kako javlja reporter portala Klix.ba, pored Komšića u čelnom tijelu organizacije nalaze se Reuf Bajrović, Zlatan Begić, Alisa Bijedić, Mladen Ćavar, Nihad Čolpa, Dženan Đonlagić, Sakib Kopić, Zoran Jovanović, Elma Karišik, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, Miro Lazović, Meliha Lekić, Goran Mačkić, Zlatko Miletić, Amir Murić, Hasan Muratović i Emir Zlatar.

Lagumdžija je prije početka sjednice kazao kako smatra da je okupljanje SPD-a pokušaj da se zaustavi “ono što se vidi kroz nedostatak nade da se ovdje može živjeti bolje”.

Kako je ponovio, SPD je kreiran kao pokret čiji je cilj izaći na sljedeće izbore u vidu stranke, okupljajući građansku i lijevu opciju u Bosni i Hercegovini.

Kada je riječ o proglasu, sudionici skupštine su se složili oko prijedloga čiji je fokus usmjeren ka očuvanju Bosne i Hercegovine, odupiranju utjecaja iz susjedstva, uvažavajući raznolikost naroda, poštujući pravo na vjeru te podržavajući državni sekularizam.

Podsjetimo da je formiranje SPD-a imalo veliki odjek unutar Socijaldemokratske partije BiH u vidu isključenja mnogih poznatih članova koji su se danas našli u rukovodstvu SPD-a, među kojima su upravo Lagumdžija i Ivo Komšić.

Kako je tada obrazloženo, oni su isključeni zbog činjenice da su se priklonili Pokretu socijalne pravde i demokracije koja je tada bila u osnivanju./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare