Published On: Sub, ruj 5th, 2020

NOVA BILA Obilježena 28.obljetnica PPN “Tvrtko II” HVO Travnik

Svetom misom u župnoj crkvi Svetoga Duha u Novoj Biloj te polaganjem vijenaca na spomen obilježju Prahulje obilježena je 28. obljetnica Postrojbe posebnih namjena “Tvrtko II”.

Postrojba za posebne namjene „Tvrtko II“ je među prvim postrojbama Hrvatskog vijeća obrane, ne samo na prostoru Lašvanske doline i središnje Bosne, već uopće na prostoru tadašnje Hrvatske zajednice Herceg Bosne, a time i cijele Bosne i Hercegovine.

Postrojba je osnovana početkom rujna 1992. godine i smještena u zgradi Osnovne škole „Nova Bila“ kao svojoj matičnoj bazi, s 56 pripadnika. Postrojba nikada nije brojala više od 60 pripadnika o određenom trenutku, iako su ukupno kroz nju prošla 83 pripadnika kroz sve vrijeme postojanja i djelovanja. Za zapovjednika je imenovan Zdravko Lovrinović, a dozapovjednika Mato Lučić- Mače.

U početku se oskudijevalo opremom, kako s intendantskom tako i s naoružanjem, ali je pri kraju obuke postrojba primjereno opremljena i naoružana. Prvo vatreno krštenje postrojba je imala protiv Armije R BiH u bitkama za Novi Travnik (listopad 1992. godine). Baš u tim trenucima pokazalo se da će to biti upravo onakva postrojba kakva je i bila namjena prilikom njena formiranja. Pokazalo se tada što znači vojna obuka, zajednički smještaj i boravak pripadnika određene postrojbe, piše Centralna.ba.

Niti jedna postrojba nije pretrpjela veće ljudske gubitke – čak 19 poginulih te četiri pripadnika umrla nakon završetka rata. Zasigurno od brojnih posljedica ovih nemilih događaja koje su morali pretrpjeti. Samo njih sedam nisu okrznuti (8%), a svi ostali su ranjeni jednom ili više puta.

Usprkos teškim gubicima, niti jedan njen pripadnik nije ukaljao njeno ime, niti je osramotio sebe ili svoju postrojbu. Gdje god su „Tvrtkovci“ došli, ulijevali su sigurnost ljudima kojima je pomoć trebala. Bezbroj je primjera osobne hrabrosti i nesebičnog zalaganja njenih pripadnika jednih za druge. Bez lažne skromnosti i mirne duše možemo reći da je to postrojba na koju svi mi možemo biti ponosni, a pogotovo njeni pripadnici. Postrojba posebnih namjena „Tvrtko II“ je svijetli primjer borbe hrvatskog čovjeka u Bosni i Hercegovini za njegovu opstojnost.