Nova Bila dočekuje ‘Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu’

Svečanom Svetom misom u župnoj crkvi Duha Svetoga u 18 sati, započeti će program obilježavanja 24-te obljetnice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”.  Na koncu mise, uslijedit će Koncert u čast Bijelom putu u organizaciji Limene glazbe „Lašva“ i VS „Lašvanske dive“.

Kako je predviđeno programom i protokolom događaja, planirano je stimuliranje humanitarnog konvoja,  na način da će nekoliko uredno obilježenih kamiona u 18:30 h, krenuti  sa autobusnog kolodvora u Novom Travniku za Novu Bilu.

Ovim putem pozivaju se sve građanke i građani Novog Travnika da dođu na kolodvor, isprate simulirani konvoj i upale svijeću za sve žrtve Domovinskog rata te s dužnim pijetetom odaju počast svima koji su živote dali na oltar domovine.

Organizator Udruga „Čuvarica tradicije“ se kroz Večer zahvale u svadbenom salonu „Maja“ na poseban način želi zahvaliti svim liječnicima i zdravstvenim djelatnicima iz Republike Hrvatske i BiH, koji su na svoj način doprinijeli opstanku i opstojnosti Hrvata, u srcu Bosne gdje su vjekovima, duboko ukorijenjeni.

Ovim sadržajem događaja želimo evocirati i osvijestiti svima Vama, važnost konvoja koji je stigao u trenutku kada je zaprijetio potpuni slom, humanitarna pa i biološka katastrofa za sedamdesetak tisuća Hrvata Doline. Sa željom da od zaborava sačuvamo sve te dobre ljude i događaje koji su danas, nedvojbeno, hrvatska povijest i to ne samo Lašvanske doline, središnje Bosne, nego i cijele Bosne i Hercegovine i Hrvatske.