Published On: Pon, srp 9th, 2018
#3rd |

NOVA ANALIZA: Voda za piće u Širokom Brijegu je ispravna i visoke kvalitete

Najnovija analiza vode s izvora rijeke Lištice pokazala je da je voda ne samo ispravna za piće, nego i iznimno visoke kvalitete, doznaje Radio Široki Brijeg u JP ”Vodovod i kanalizacija”, a prenosi službena stranica Grada Širokog Brijega.

Ispitivanje koje je radio Nastavni zavod za javno zdravstvo ”Dr. Andrija Štampar” iz Zagreba na temelju uzorka s izvorišta u Borku od 21. lipnja 2018. pokazalo je da je ”voda analiziranog uzorka s obzirom na dobivene rezultate sukladna uvjetima koji su propisani Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju i Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe”.

”Podsjećamo, u ožujku ove godine pojedini mediji senzacionalistički su plasirali vijest, pozivajući se na navodnu neformalnu skupinu građana, da je na izvoru rijeke Lištice u Borku količina aluminija čak dva i pol puta viša od dopuštene, odnosno da iznosi više od 500 mikrograma aluminija po litru.

Iz JP Vodovod i kanalizacija i tada su demantirali takve informacije i istaknuli kako je voda ispravna za piće, a najnoviji nalaz uglednog zagrebačkog Zavoda potvrdio je da Širokobriježani zaista nemaju nikakva razloga za brigu kada je u pitanju voda za piće”, piše Radio Široki Brijeg.

Naime, najnovija analiza urađena u Zagrebu pokazala je prisutnost samo 5 mikrograma aluminija po litru, što je točno 40 puta manje od dopuštene vrijednosti. Slično je i s ostalim metalima – željeza ima također 40 puta manje od dopuštene vrijednosti, kadmija 25 puta, olova je pet puta manje, arsena 20 puta i žive 10 puta manje od dopuštenih vrijednosti./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare